Umirovljenicima u srpnju stiže blaga povišica mirovina

Jasmina Grgurić
28. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Gospodarska kriza zahvatila je i Njemačku čije umirovljenike od iduće godine čekaju velike povišice, ali i nešto stroži uvjeti umirovljenja. U srpnju im stiže i simboličko usklađivanje, no treba uzeti u obzir da su njihove mirovine tri i pol puta veće pa je svaki postotni rast u iznosu daleko veći nego kod nas.

Ilustracija: Pixabay

Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju dvaput godišnje, prvog siječnja i srpnja, ovisno o promjenama indeksa potrošačkih cijena i plaća. Ipak, umirovljenici će se morati strpjeti najmanje do rujna, jer se čekaju mjesečni podaci Državnog zavoda za statistiku. Usklađivanja su u krizi manja zbog početne stagnacije rasta i plaća i cijena pa smo tako godinu započeli sa samo 0,56 posto više, što nam je donijelo svega 39 lipa po godini staža koja trenutno vrijedi 69,81 kunu.

Usklađivanje od 1. srpnja stiže i umirovljenicima u Njemačkoj, gdje je u tijeku velika mirovinska reforma koja bi im od iduće godine trebala donijeti velika povećanja mirovina, ali i nešto kasnije rokove za umirovljenje ili u suprotnom uplatu većih doprinosa.

Želite ranije u mirovinu? Može, ali morat ćete uplaćivati veće doprinose!

Dok čekaju, dobili su mini “povišicu” od 0,72 posto. Čini se malo, ali ako uzmemo u obzir da je vrijednost mirovine u Istočnoj Njemačkoj 33,47 eura (251 kunu), onda je jasno kako je riječ o tri i pol puta većim iznosima osnovnog izračuna, uz ostale dodatke i beneficije koje imaju za umirovljenike.

Ako recimo na prosječnu mirovinu koja u Hrvatskoj iznosi 2.581 kunu dodamo 0,72 posto, riječ je o o svega 18 kuna povećanja. No, na tri i pol puta veću njemačku mirovinu to je 65 kuna.

Povišicu će dobiti samo oni u Istočnoj Njemačkoj, dok bez povećanja ostaju oni u Zapadnoj. Razlog je pandemija korone koja negativno utječe na kretanje plaća. No, vrijednost mirovine na zapadu je veća te već sada iznosi 34,19 eura.

Malo se od od srpnja mogu radovati i radnici na minimalcu koje čeka povećanje od 10 centi pa sat rada sada vrijedi 9,60 eura, što je također tri do četiri puta više nego u Hrvatskoj. Uz ostalo, stiže i testna faza digitalnih recepata koji će građanima stizati na pametne telefone.

 

 

Umirovljenicima u srpnju stiže blaga povišica mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap