HZMO potvrdio: Usklađivanje mirovina je 0,56 posto, evo kada će isplata i zaostaci

Josip Mihaljević
1. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Upravno vijeće HZMO-a donijelo je odluke o usklađivanju mirovina. Aktualna vrijednost mirovine od 1. siječnja 2021. godine povećana je za 0,56 posto.

novcanik

Foto: Unsplash

Sada je i službeno. Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je odluke o usklađivanju mirovina. Aktualna vrijednost mirovine od 1. siječnja 2021. godine povećana je za 0,56 posto.

Na 3. sjednici Upravnog vijeća donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. siječnja koja iznosi 69,81 kuna, a na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih u RH za razdoblje od srpnja do prosinca 2020. u odnosu na polugodište koje mu prethodi i podataka o indeksu usklađivanju aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020.

Jedna godina staža “skuplja” za 39 lipa!

  • Stara aktualna vrijednost mirovine – 69,42 kune
  • Nova aktualna vrijednost mirovine – 69, 81 kunu

HZMO je objavio i kako se dolazi do izračuna stope usklađivanja:

Isplata tek u travnju!

Nove uvećane mirovine isplatit će se u travnju (s mirovinom za ožujak), a umirovljenici će tada dobiti i razliku za siječanj i veljaču 2021. godine.

Na sjednici Upravnog vijeća HZMO-a donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2021. i iznosi 69,81 kunu. Donesena je i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada tjelesnog oštećenja od 1. siječnja 2021. prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 1.598,91 kuna te Odluka o faktoru osnovne mirovine od 1. siječnja 2021. koji iznosi 0,75 posto. 

umirovljenica
Umirovljenici šokirani usklađivanjem: "Ruglo i sprdačina, s 'povišicom' ne možemo ni WC papir kupiti"

Donesena je još i Odluka o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju iz domovinskog rata za godinu 2021., koja se od 1. siječnja određuje u svoti od 2.558,25 kuna mjesečno i povećava se za 0,015 posto od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kuna za svaki dan sudjelovanja hrvatskog branitelja u obrani suvereniteta RH u borbenom sektoru (uz primjenu odgovarajućeg mirovinskog i polaznog faktora prema kojemu je mirovina određena i uz uvjet propisan zakonom).

Konačno, donesena je i Odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz domovinskog rata za godinu 2020. koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja 2021. godine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap