Njemačka u krizi osjetno povećava mirovine, evo za koliko

Josip Mihaljević
19. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Njemačka ulazi u svojevrsnu mirovinsku reformu i to onu kakvu  i naši umirovljenici priželjkuju. Umirovljenici na zapadu Njemačke mogu očekivati 4,8 posto veće mirovine, a oni na istoku još veće povećanje.

starija zena

Foto: Unsplash

Umirovljenici u Njemačkoj već od iduće godine mogu očekivati značajno povećanje mirovina, piše fenix-magazin.de. Dio je to mirovinske reforme u koju ulaze, a koja ne nosi samo niz drugačijih pravila nego i osjetno povećanje mirovina. Baš takvu reformu očekuju i hrvatski umirovljenici, ali ona se ne nazire.

Studija Instituta Max Planck za socijalno pravo i socijalnu politiku otkrila je prošloga tjedna da će se isplate iz Njemačkog mirovinskog osiguranja (DRV) osjetno povećati u narednim godinama.

Tako umirovljenici iz zapadnih saveznih država mogu očekivati 4,8 posto veće mirovine od 1. srpnja 2022. godine, a oni u istočnim saveznim državama mogu očekivati 5,6 posto veće mirovine.

Kako piše njemački Bild, prosječna mirovina u 2019. godini za muškarce u zapadnim saveznim državama  iznosila je 1.139 eura, a za žene 710 eura. S povećanjem će im primanja narasti na 1.194 eura za muškarce i 744 eura za žene.

Na istoku će mirovine za muškarce porasti na 1.280 eura, a ženama na 1.080 eura.

Njemačka u krizi osjetno povećava mirovine, evo za koliko
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap