Ništa od ugradnje dizala! Umirovljenik koji je pokrenuo priču okrivio Ministarstvo

Josip Mihaljević
17. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Puno se u protekle dvije godine pričalo o projektu “Dostupnost do stana”. Prema njemu, EU bi trebala financirati ugradnju dizala u zgrade koje ih nemaju, kako bi teško pokretni građani, umirovljenici i invalidi dobili veću kvalitetu života. Nažalost, čini se da je projekt propao, a idejni začetnik te priče krivi – Ministarstvo!

dizala

Foto: Pixabay

Tiskano izdanje Jutarnjeg lista donosi priču o tomu kako je projekt “Dostupnost do stana” najvjerojatnije gotova priča i da se neće nikada realizirati.

Pozivaju se na neslužbene informacije iz Ministarstva regionalnog razvoja, koje tvrde da Europska komisija najvjerojatnije neće prihvatiti taj program.

Najviše koristi bi imali vlasnici nekretnina?

Prijave za ugradnju dizala samo su anketa, EU još nije odobrila projekt!

Njihovi predstavnici su nekoliko puta razgovarali s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i vrlo su skeptični o tome što bi ugradnja dizala donijela. Naime, oni su mišljenja kako bi najveću korist od svega izvukli privatni vlasnici zgrada, čije bi nekretnine dobile na vrijednosti kada bi se ugradili liftovi.

“U Komisiji se boje da bi sufinanciranje ugradnje dizala u privatnim nekretninama kao krajnju posljedicu najviše imalo rast vrijednosti privatnih kvadrata, a posebno ih takvo što financirati u dravi u kojoj ne postoji porez na nekretnine pa država od rasta vrijednosti takvih stanova na kraju baš i neće imati koristi”, tvrdi izvor Jutarnjeg.

EK u nijednoj državi Europske unije nije financirala takav sličan program.

Postavlja se pitanje – ne bi li od ugradnje dizala i “profitirali” umirovljenici, invalidi i druge osobe s otežanom pokretljivošću koji bez dizala rijetko kada mogu izlaziti u ulaziti iz svojih zgrada?

Umirovljenik koji je sve pokrenuo krivi Ministarstvo

dizala
Biljana Borzan: Zbog nesposobnosti ministarstva ništa od ugradnje dizala iz EU fondova

Idejni začetnik i umirovljenik Želimir Manenica za Jutarnji je potvrdio kako nove vijesti nisu ohrabrujuće, a kao isključivog krivca navodi Ministarstvo regionalnog razvoja.

Prema njegovim riječima, oni su trebali pokrenuti formalni proces izmjene operativnog programa potrebnog za odobrednje tog projekta, za što im je Komisija dala rok u prosincu 2018. godine.

“Neprihvatljiva je njihova tvrdnja da se Komisija boji da će ugradnja dizala za posljedicu imati isključivo rast vrijednosti privatnih nekretnina jer kad bi to bilo tako, onda ta ista Komisija ne bi još 2016. godine u službenom pismu našem koordinacijskom odboru potvrdila da se projekt može realizirati u sklopu stalnog programa, ali da se zato moramo obratiti Ministarstvu koje treba zatražiti izmjene operativnog programa”, tvrdi Manenica.

Biljana Borzan: Ministarstvo ne želi da se javno dozna kakva je situacija s povlačenjem sredstava iz EU

Taritaš i Hrelja pozvali ministricu da 'povuče' sredstva za ugradnju liftova u zgrade

Manenica je još 2015. pobrojao 8.500 stambenih zgrada u Hrvatskoj koje nemaju dizalo, a imaju uvjete za ugradnju istog.

Tada mu je u pomoć, između ostalih, uskočila i europarlamentarka Biljana Borzan, koja također smatra argument iz Ministarstva regionalnog razvoja neuvjerljvim.

Kazala je kako EU redovito financira energetsku obnovu privatnih nekretnina, što se u Hrvatskoj koristi poprilično. Dodaje kako su sličan program odobrili u Poljskoj.

“Mislim  da je jedini kriterij za odobravanje izmjena operativnog programa uspješnost povlačenja novca iz fondova, u čemu, bojim se, mi stojimo iznimno loše.

S obzirom na nadolazeće izbore za parlament EU, vjerujem kako Ministarstvo ne želi da se javno dozna kakve je prava situacija s povlačenjem sredstava iz EU pa se krivnja za neuspjeh projekta ugradnje dizala prebacuje na drugoga”, kazala je.

 

Ništa od ugradnje dizala! Umirovljenik koji je pokrenuo priču okrivio Ministarstvo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap