Taritaš i Hrelja pozvali ministricu da ‘povuče’ sredstva za ugradnju liftova u zgrade

Jasmina Grgurić Zanze
2. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnici Mrak Taritaš i Hrelja pozvali su ministricu Žalac da pokrene program kojim bi se iz EU fondova mogla povući sredstva za ugradnju liftova u stambene zgrade. Riječ je o mogućim subvencijama od 80 do sto posto iznosa, čime bi se uvelike olakšao život starijim građanima.

Dizala bi prvenstveno bila od koristi starijim osobama (Ilustracija: PIxabay)

Ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijelu Žalac prozvali su u četvrtak na konferenciji u Saboru predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš i predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja. Razlog, (ne)otvaranje projektnog stavka kroz koji bi se mogla povući sredstva iz europskih fondova za izgradnju liftova u stambenim zgradama.

Nova radna mjesta

Naime, riječ je o mogućnosti sufinanciranja u iznosima od čak 80 pa do sto posto cijene, a koju Hrvatska nije iskoristila. To znači da bi ministarstvo trebalo osmisliti program na koji bi se mogli prijaviti projekti kako bi se dobili EU novci za tu svrhu. Ne treba ni reći kako bi se ugradnjom liftova u zgradama koje ih nemaju uvelike olakšao život starijim osobama, ali i obiteljima s malom djecom.

Cijena ugradnje dizala u zgradu je od 30 do 50 tisuća eura,  a to se može učiniti kroz projekt energetske učinkovitosti u zgradarstvu koji se sufinancira iz Europske unije. Zastupnici su istaknuli da ministrica ne želi primiti predstavnike udruge koji se bave tim problemom. Također, napominju da bi projekt otvorio i dvije tisuće radnih mjesta u građevinarstvu, prenosi Večernji list.

Korisno i za domove umirovljenika

Silvano Hrelja kazao je kako je pristup stanovima na višim katovima otežan i vatrogascima i hitnoj pomoći. Također, stanovi u zgradama s liftom postižu i bolju tržišnu cijenu. A ovaj projekt mogao bi koristiti i Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike s projektima domova za umirovljenike. Naime, pojašnjava kako od 2014. godine nema europskih subvencija za izgradnju tih domova, pa njihova gradnja sada uglavnom ovisi o privatnim investitorima ili ide na teret gradova. Ovo je stoga razlog više da i ministrica Nada Murganić podrži projekt, a Žalac da zeleno svjetlo.

Inače, koordinacija umirovljeničkih udruga još je lani pozvala na ugradnju liftova, iako to neće biti moguće u svim zgradama zbog njihove konstrukcije i ostalih razloga. Hrvatska, procjenjuju, ima čak 16.804 ulaza u zgradama s četiri i više katova bez dizala. U njima su 156.202 stana s više od 700.000 ljudi. Prema procjenama, lift bi se mogao ugraditi u oko 13.400 ulaza.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap