Ništa od rada do 68. godine? Vlada povlači zakone iz saborske procedure!

Jasmina Grgurić Zanze
16. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska udruga poslodavaca otkazala je današnju konferenciju za medije o mirovinskoj reformi. Razlog? Iz Vlade su im javili da će iz hitne saborske procedure povući izmjene paketa zakona o radu. Prijedlozima se definira rad još tri godine nakon uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Međutim, ta je opcija sada stavljena na čekanje.

Ministar Josip Aladrović (Snimak zaslona: RTL Direkt)

Hrvatski sabor sutra je trebao raspravljati o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakona o radu uz paket pripadajućih zakona kojima se uvodi mogućnost tri godine duljeg rada nakon stjecanja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Ipak, do rasprave i glasovanja oko zakona o radu neće doći jer je Vlada odjednom – odustala.

Poslodavci su upozoravali da navedene izmjene idu na njihovu štetu zbog velikih troškova bolovanja i otpremnina, a koji bi se stvorili automatskim produljenjem radnog odnosa do 68. godine radnicima koji to žele. Hrvatska udruga poslodavaca na tu je temu danas u 10 sati trebala održati konferenciju za medije, ali otkazali su je jer su ih iz Vlade obavijestili da zakone o radu – povlače.


Za sada, u proceduri ostaju prijedlozi izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kao rezultat referendumske inicijative “67 je previše”. Time se uvjet za starosnu mirovinu vraća na 65 godina, usporava prijelazno razdoblje za umirovljenje žena te smanjuje penalizacija onog prijevremenog. No, s obzirom na krizu u vladajućoj koaliciji, i “reforma” mirovinske reforme više nije sigurna.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrdili su jutros za Jutarnji list da se prijedlog izmjena paketa zakona o radu povlači, dok Zakon o mirovinskom osiguranju ostaje. Vlada je ovu odluku donijela sinoć na telefonskoj sjednici, samo tjedan dana nakon što su odluku o mogućnosti rada do 68. godine, neovisno o volji poslodavaca, uz bonus na mirovinu, donijeli prošli četvrtak.

Ujedno su poručili da će povučene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru.

Ništa od rada do 68. godine? Vlada povlači zakone iz saborske procedure!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap