Ima li Vlada većinu? Bandić ucjenjuje Plenkovića oko štrajka prosvjetara

Josip Mihaljević
14. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola su u štrajku od prošloga tjedna. Traže šest posto veće plaće, a Vlada im je ponudila četiri. Sada se u priču upleo i Milan Bandić koji kaže da neće podržati niti jedan prijedlog Vlade ako učiteljima ne povećaju plaće. A ovaj tjedan se baš u Saboru raspravlja o mirovinama…

vlada bandić

Foto: Youtube screenshot

Zastupnici Bandićevog saborskog kluba u Saboru neće dići ruku ni za jedan prijedlog Vlade dok se ne prihvate zahtjevi sindikata i ne povećaju koeficijenti za 6,11 posto učiteljima i nastavnicima, piše N1.

Tako se zagrebački gradonačelnik uključio u štrajk profesora srednjih i osnovnih škola, a najave štrajka se očekuju i od profesora u visokom obrazovanju. Štrajk podržava i HNS (još jedan koalicijski partner HDZ-a), tako da bi saborska većina već ovoga tjedna mogla doći pod pitanje.

Bandić je premijeru poručio da “mora podvući crtu i biti državnik”:

“Besramno je šaliti se na vaš račun, sramota je pregovarati za 2 posto, žalosno je da učitelju trebaju štrajkati, žalosno je da je 15 foteljica važnije od 65.000 ljudi koji su temelj obrazovanja.

Ili će se povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade, nek ne muče ni vas ni nas”, kazao je Bandić na stručnom skupu učitelja u OŠ Tin Ujević u Zagrebu.

Sabor ovaj tjedan raspravlja o mirovinama

majetić HUP
Poslodavci ogorčeni raspletom: "I opet nismo napravili ništa da riješimo mirovinski sustav"

Najbolji pokazatelj stabilnosti vlade bit će standardno glasovanje u petak u podne, kada će vladajući morati pokazati da imaju većinu u Saboru.

A zanimljiv je i ovotjedni plan rasprava u Saboru. U srijedu će Vlada prezentirati godišnje izvješće, a raspravljat će se i o pitanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

U četvrtak kreće hitna procedura oko izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i Zakona o radu, gdje bi Sabor trebao prihvatiti sve zahtjeve inicijative “67 je previše” i povećati mogućnost rada do 68 godina starosti.

Ako ne bude bitnijih promjena u odnosu na štrajk učitelja, vladajuća koalicija će svoju stabilnost morati pokazati u petak u podne, kada bi se trebalo glasovati o svim navedenim stvarima.

Ima li Vlada većinu? Bandić ucjenjuje Plenkovića oko štrajka prosvjetara
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap