Nevjerojatno: Korisnici u domovima za starije i nemoćne moraju plaćati HRT pretplatu

Josip Mihaljević
31. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Korisnici domova za starije i nemoćne obveznici su plaćanja HRT pretplate. Dom za starije plaća pristojbu po povlaštenoj cijeni za uređaje u zajedničkim prostorijama, a korisnici, ako imaju televizor ili radio u svojoj sobi plaćaju punu cijenu.

hrt prisavlje

Foto: Youtube screenshot

Korisnici domova za starije i nemoćne, ako imaju radio ili televizor u svojim smještajnim jedinicama, obveznici su plaćanja HRT-ove pretplate. Nitko se nije sjetio to pitanje urediti, olakšati život korisnicima, nego oni moraju s malim mirovinama pokrivati troškove doma i pretplate. Što imaju od toga? Nije da HRT proizvodi na tone sadržaja za obične umirovljenike, a kamoli za oko 25 tisuća korisnika domova koji žive bitno drugačijim životima od njihovih vršnjaka.

Čitateljica, iznenađena informacijom da se HRT-ove pretplate ne može riješiti ni u domu za starije, ponukala nas je da istražimo ovu tematiku. Pitanja smo postavili jednom velikom zagrebačkom domu za starije u vlasništvu Grada Zagreba, ali odgovor nismo dobili.

Odgovorio nam je zato HRT koji kaže da je obaveza plaćanja mjesečne pristojbe regulirana Zakonom o HRT-u koji propisuje modalitet plaćanja za pojedine kategorije obveznika (kućanstva, pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnike i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalno djelatnost), uz iznimke utvrđene samim Zakonom.

HRT: Dom plaća pristojbu u pola cijene, korisnici plaćaju punu cijenu

Podsjećaju da je svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i/ili televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

HSU skupio preko 50 potpisa: Niža TV pretplata za umirovljenike ide u hitnu proceduru

“Domovi za starije i nemoćne kao subjekti koji pružaju socijalne usluge plaćaju mjesečnu pristojbu sukladno čl. 191 Zakona o socijalnoj skrbi, za one prijamnike koji su u vlasništvu ili posjedu domova i nalaze se u zajedničkim prostorijama”, odgovaraju iz HRT-a.

Iz ovoga proizlazi da sami Domovi za starije plaćaju povlaštenu cijenu, imaju popust od 50 posto. A što je sa samim korisnicima?

“Prijamnici koji se nalaze u smještajnim jedinicama i u vlasništvu su ili posjedu samih korisnika, sukladno Zakonu o HRT-u predstavljaju prijamnike u kućanstvu za koje su korisnici domova u obvezi plaćanja mjesečne pristojbe”, odgovorili su nam iz HRT-a.

Proizvodi li HRT uopće sadržaj za tu populaciju?

Lukavost u formulaciji je što obaveza nalaže plaćanje svima koji su u vlasništvu ili posjedu prijamnika. Rijetko koji umirovljenik u dom za starije donese svoj vlastiti televizor, nego naprosto iznajmi sobu s (često prestarim) televizorom. On tada nije vlasnik prijamnika, ali se nalazi u njegovom posjedu pa mora plaćati 80 kuna mjesečno, odnosno 960 kuna godišnje.

HSU-ovac i bivši saborski zastupnik Željko Šemper, kada se govorilo o mogućem podizanju iznosa HRT-ove pretplate, žestoko je odgovorio poručivši kako HRT uopće ne proizvodi sadržaj za umirovljenike.

Željko Šemper
Šemper opleo po HRT-u zbog izjave da bi pristojba trebala porasti na 96 kuna!

“Možda bi umirovljenici svaki dan dobili po 25 minuta informacija putem korisne emisije „Treća dob“, a ne samo jednom tjedno? Da li je 1,24 milijuna umirovljeničke populacije, koja informacije iz mirovinskog sustava crpi iz te jedine emisije za umirovljenike, zaslužila više minuta  od 0,2 posto od 10.000 minuta tjednog programa?”, pita se Šemper.

Kako nam iz doma za starije nisu odgovorili, pitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike što misle o činjenici da korisnici moraju plaćati punu cijenu RTV pristojbe i planiraju li u budućim zakonskim izmjenama možda olakšati život korisnicima i maknuti im s grbače tu obavezu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap