Nevjerojatna priča iz Gornjeg Stupnika: Dementni umirovljenik mislio da potpisuje suglasnost za kanalizaciju pa prepisao kuću susjedi

Ana Kanazir
5. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Juraj Đuka Katrića je preko noći ostao zbog svega jer je potpisao papir za koji je mislio da je suglasnost za uvođenje kanalizacije, dok se zapravo radilo o darovnom i ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju. Da stvar bude bolja, ovaj 80-godišnjak ima demenciju, a sada će završiti na cesti. Sve je ovo osmislila njegova susjeda, Elvedina Bešić koja je poznata po tome jer je godinama vodila ilegalni dom za starije osobe u Gornjem Stupniku.

Đuka Katrić

Đuka Katrić | Screenshot Provjereno

Nažalost, gospodin Katrić nije pročitao što je potpisivao jer je vjerovao Elvedini na riječ, koja mu je rekla da potpisuje za uvođenje kanalizacije. Potpisao je on tako ne jedan, već tri ugovora. Cijeli slučaj su pratili nećakinja i susjed umirovljenika i prijavili Centru za socijalnu skrb koji nije reagirao na vrijeme. Najgore od svega je što Elvedina i dalje nije kažnjena za svoje postupke, već su izvidi tek u tijeku.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba
Dom za starije je godinama radio bez dozvola, a sud je tek sada kaznio vlasnicu i to novčanom kaznom

Centar za socijalnu skrb nije reagirao

Susjed i nećakinja umirovljenika su bili zabrinuti kada ga je Elvedina počela češće posjećivati, pa su odmah obavijestili Centar za socijalnu skrb da je Katrić dementan i da ne može živjeti sam, spomenuli su i problem s njegovom susjedom, odnosno, istaknuli su kako ga često posjećuje i obrađuje. Socijalnoj radnici su se obratili nekoliko puta e-mailom, ali i telefonski, a ona je jednom, u siječnju izašla na teren i obavila razgovor s nećakinjom i umirovljenikom i nije vidjela hitnost situacije, iako je bila upoznata s djelima Elvedine. Samo tri dana nakon toga je Katrić ostao bez svega, bez svoje zemlje, osobne iskaznice i bankovne kartice, za koje sumnja da ih je ukrala upravo njegova susjeda Elvedina, navodi Provjereno.

Ipak, Katrić nije jedina žrtva Elvedine. Sličan slučaj se dogodio i korisnici ilegalnog doma, koja je samo mjesec dana nakon boravka u domu, svoj stan u blizini Kvaternikovog trga prepisala upravo njoj. Istraživanje provedeno 2019. godine pokazalo je da se više od 63 posto starijih osoba prije potpisivanja dosmrtnih ugovora nije raspitalo o njihovom značenju. Više o dosmrtnim, ali i doživotnim ugovorima smo pisali ovdje.

Što se tiče ilegalnog doma u Gornjem Stupniku, on je radio bez dozvole dvije godine, a u nekoliko navrata ga je posjetila inspekcija. Nakon prvog posjeta je utvrđeno da su korisnici u jako lošem stanju, dok su oni koji boluju od demencije bili zaključani u posebne prostorije. Nakon prve inspekcije je Elvedina i dalje nastavila normalno raditi, a ovaj dom je tako radio godinama. Prošle su godine dobile novčanu kaznu ona i dvije djelatnice doma. Više o domu u Gornjem Stupniku smo pisali u ovom tekstu.

pučka pravobraniteljica tena
Međunarodni dan starijih osoba: Pučka pravobraniteljica upozorava na ugovore o dosmrtnom uzdržavanju

Elvedina je nestala

Provjereno je poslalo upit DORH-u u kojoj su fazi prijave, a oni su odgovorili kako su izvidi u tijeku. Što se tiče Centra za socijalnu skrb u Samoboru, Provjereno je i njima poslalo upit, a oni su samo odgovorili kako je pokrenut izvanredni upravni nadzor.

– Pokrenut je izvanredni upravni nadzor nad Područnim uredom Samobor s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja vezano uz J.K. i postupanja nadležnog Područnog ureda u predmetnom slučaju. O slučaju J.K. obaviještena je i policijska postaja, rekli su iz Centra.

Nećakinja Maja je ljuta, a cijela situacija joj je nerealna.

– Zapravo sam ljuta. Ljuta sam što institucije ponovno ne rade svoj posao. Osjećam se bespomoćno, jer sve što radim i poduzimam – ne mogu zaštititi svog strica, rekla je nećakinja Maja na cijelu situaciju.

Elvedina je na kraju nestala i dalje je na slobodi, pri čemu može varati druge umirovljenike. U domu je bilo sveukupno 12 inspekcija, iza sebe ima dva ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a tko zna što je iduće.

Đuka Katrić
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap