Dom za starije je godinama radio bez dozvola, a sud je tek sada kaznio vlasnicu i to novčanom kaznom

Ana Kanazir
25. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Starački dom u Gornjem Stupniku radio je ilegalno dvije godine, točnije od veljače 2020. godine do svibnja ove godine, a sud u Samoboru je sada utvrdio kako dom nije smio raditi i kako nije zadovoljavao uvjete za pružanje socijalnih usluga. Vlasnica doma u Majdačkoj ulici u Gornjem Stupniku, Elvedina Radosavljević i dvoje suradnika u domu su dobili najveću moguću kaznu koju Zakon o socijalnoj skrbi predviđa za ljude koji nezakonito vode staračke domove, a radi se o iznosu od 50.000 kuna.

Kako sastaviti pritužbu na dom za starije | Pixabay

Dom za starije | Pixabay

Da stvar bude još gora, u dom je nekoliko puta dolazila inspekcija Ministarstva socijalne skrbi i pokušala ga zatvoriti, ali je vlasnica nastavljala s radom i sudskim putem pokušala srušiti rješenje o zatvaranju doma.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
Dom za starije u Markuševcu još je uvijek - kuća duhova: Razlog je nevjerojatan

Za Dom se zna i u medijima

Priča o ovom domu se pojavila u javnosti još prošle jeseni, a djelatnice doma, odnosno bivše zaposlenice su za emisiju Provjereno Nove TV prije godinu dana pričale o lošim uvjetima u Domu za korisnike, a rekle su i kako je o njima brinula samo jedna njegovateljica. Jedna djelatnica je rekla kako su korisnici bili bez grijanja, da su spavali u jaknama, a dodala je i kako nije bilo ni tople vode, ali i kako vlasnica nije uredno plaćala svoje radnike.

– Vlasnica Elvedina Radosavljević nije pribavila rješenje nadležnog tijela o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga kako to propisuje Članak 165. Zakona o socijalnoj skrbi već je nastavila raditi iako joj je 6. svibnja 2020. već bilo uručeno rješenje višeg inspektora Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojim se naređuje prekid pružanja socijalnih usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba u objektu u Gornjem Stupniku. Isto rješenje dobila je i 30. listopada 2020. godine, opisala je inspektorica.

Nakon emisije su inspektori ponovno reagirali, ali je dom i nakon toga nastavio s radom. Kako stoji u nepravomoćnim presudama u koje je uvid dobio Telegram navodi se da su ove godine tamo zatekli devet korisnika.

Dobili su najveću kaznu

Vlasnica doma i dvoje suradnika protiv kojih je pokrenut postupak protiv kršenja Zakona o socijalnoj skrbi se nisu pojavili na sudu pa je inspektorica potvrdila kako je dom radio bez potrebnih dozvola, ali i kako je 15. svibnja u domu proveden nadzor i tada je u njemu bilo devet korisnika.

Izričući nepravomoćne presude, sud je utvrdio kako su vlasnica i njezini suradnici bili uporni u kršenju zakona zbog čega su i dobili najvišu kaznu. Telegram neslužbeno doznaje da dom još uvijek nije zatvoren, ali i da ipak nije primio nikog novog na skrb već mjesecima. Na presudu suda u Samoboru ona i njezini suradnici imaju pravo uložiti žalbe.

Dom za starije je godinama radio bez dozvola, a sud je tek sada kaznio vlasnicu i to novčanom kaznom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap