Umirovljenik-izumitelj (84) iz Slavonskog Broda: “Izumio sam skuter na vodi, ideju su pokrali Japanci”

Josip Mihaljević
23. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Ferdo Crnogorac 84-godišnji je umirovljenik iz Slavonskog Broda, ali ni po čemu se ne radi o običnom umirovljeniku. Gospodin Crnogorac je izumitelj i inovator koji se bavi raznim stvarima, od hidraulike do izometrije. Za HRT je kazao kako bi htio pronaći šegrta koji će nastaviti raditi na njegovim izumima jer ne želi da oni umru s njim.

ferdo crnogorac

Foto: Ferdo Crnogorac | HRT

Ferdo Crnogorac (84) umirovljenik je iz Slavonskog Broda, ali i dugogodišnji izumitelj i inovator, piše magazin.hrt.hr. Jedan od njegovih najpoznatijih izuma je skuter na vodi, ali posao izumitelja izuzetno je kompetitivan i kaže da su ideju za taj izum od njega ukrali – Japanci!

Izumio skuter na vodi, kaže da su ideju ukrali Japanci

HRT je u arhivi pronašao snimku gospodina Crnogorca iz 1978. godine u kojemu je prikazan vodeni skuter kojeg je osmislio 1970, a uspješno izgradio i vozio na vodi 1972. godine. Skuter na vodi odmah je patentirao u Beogradu i SAD-u pa je prototip pokazao na nautičkoj izložbi u Düsseldorfu.

saša zalepugin izumio
Bivši televizijski voditelj izumio uređaj koji pomaže kod glavobolje i nesanice

“Ja dolazim tamo i jedan Japanac “škljoca”, s ove strane, s one, sa svih mogućih strana. Ja gledam ovako, a ovaj moj kaže “gotovo je”. Pitam ja što je gotovo, a on kaže – gotovo, ukradeno”, kazao je za HRT 84-godišnji umirovljenik.

Kaže da danas mali izumitelji ne smiju uopće sudjelovati na izložbama jer će im ideje biti pokradene. To se dogodilo i njemu s vodenim skuterom:

“U ono vrijeme Japanci, većinom Japanci, tipično ono mantil – Columbo. Bijeli, dugački mantil, širi dva puta nego što su oni, i po tri fotoaparata oko vrata (…)

I onda je shvatio taj Japanac da sam ja taj i tražio od mene da dignem poklopac, da još i to vidi, da on vidi kako sam učvrstio motor. Ali kako je ovaj Milko rekao, gotovo je. I gotovo je bilo. Ja dolazim sljedeću izložbu, naravno. Tri komada stoje na izložbi. Zamislite sada koliko sam ja bio jadan kad sam došao tamo”, prisjeća se Crnogorac.

 

“Za mene je gubitak vremena ako ne radim u radionici”

Tri Suzukijeva prototipa skutera na vodi su ga shrvala, pa je odlučio tražiti svoja prava jer je imao patent u SAD-u. Dok su oni proučili dokumentaciju, snimke, nacrte, kazali su mu da će dobiti proces. No, za svoje usluge tražili su oko 350 tisuća maraka. Novca nije imao pa nikada nije niti ušao u pravnu bitku.

Nije previše kukao. Inovatorski um ga je vukao k novim idejama. HRT-u je otvorio svoju “biblioteku” izuma i pokazao im razne detaljno razrađene prototipe i modele. Ima tu svega, od neobičnih plovila, inovativnih sustava za parkiranje automobila, stvarno svega.

Za neke od svojih ideja dobio je nagrade, ali izumi mu nisu nikad iskorišteni u praksi. Najviše se ponosi zlatnom medaljom na najvećem sajmu inovacija u Ženevi za uređaj koji proizvodi električnu energiju koristeći snagu morskih valova.

arthur ashkin
Najstariji osvajač Nobelove nagrade ima 96 godina i par savjeta za sve nas

“Za sve stvari postoje pravi ljudi. Samo, gdje su? Kako ih ja mogu naći ovakav? Kako? Nemoćan, financijski nemoćan. Za ovo trebaju krupne investicije (…)

Ja znam raditi jako puno. Pogotovo u mojem zanatu. Hidraulika, pneumatika, bravarija, limarija, varenje, cjevarstvo, izometrija i takve stvari, da vas sada ne opterećujem. Ali, to sam ja, za radionicu. Recimo da ja sada idem tražiti što ću s tim? Tko će mi napraviti ovo? Ja moram to dovršiti. Za mene je gubitak vremena ako ja ne radim u radionici. Meni treba netko, pa neka me iskoristi koliko god hoće, imat ću i ja nekakve koristi, ali sada u ovim godinama skoro mi više i ne treba. Ali mi je stalo da sve ovo ne umre zajedno sa mnom”, kazao je gospodin Crnogorac HRT-u.

 

Umirovljenik-izumitelj (84) iz Slavonskog Broda: “Izumio sam skuter na vodi, ideju su pokrali Japanci”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap