Nećete vjerovati, ali gradovi i dalje pozivaju umirovljenike da se jave za uskrsnice!

Jasmina Grgurić
8. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Tri mjeseca prošla su otkako smo proslavili Uskrs, ali pojedini gradovi i dalje pozivaju umirovljenike da se jave za isplatu uskrsnica čiju je podjelu u travnju zaustavio koronavirus. Tada smo štitili umirovljenike od  moguće zaraze, a sada je stajanje u redu valjda u redu, iako imamo podjednak broj zaraženih. Iznos od 400 kuna za neke će biti isplativi rizik pa neće ni zamjeriti što blagdanska novčana pomoć kasni te se pretvorila u – regres.

Od ljetnih uskrsnica bit će barem za sladoled (Mirovina.hr/Pixabay)

Grad Trogir danas je objavio javni poziv umirovljenicima da se prijave za uskrsnicu. Ne, nije riječ o šali, nego stvarnoj isplati blagdanske novčane pomoći tri mjeseca nakon Uskrsa. Podjela nije bila moguća u travnju zbog koronavirusa kako se umirovljenici kao najugroženija skupina ne bi zarazili. Međutim, situacija s brojem zaraženih nije ništa bolja ni sada.

Od 200 do 400 kuna

Isplata će se obavljati u Gradskoj vijećnici, od 13. srpnja do 13. kolovoza od 8 do 12 sati. Mjesec dana roka za podizanje uskrsnice trebalo bi biti više nego dovoljno kako bi se izbjegle velike gužve. Međutim, poznavajući umirovljenike i njihove realne potrebe za novcem, većina će to učiniti u prvim danima.

Na uskrsnicu pravo imaju umirovljenici s mirovinom do 2.200 kuna. Po 400 kuna dobit će oni s najmanje, do tisuću kuna mirovine. Novčana pomoć je 300 kuna u slučaju mirovina od 1.000 do 1.700 kuna, dok je za one od 1.700 do 2.200 kuna osigurano po 200 kuna.

Iako je od Uskrsa prošlo tri mjeseca, starijim građanima sa skromnim primanjima ovakva će pomoć i te kako dobro doći i u ljetnim mjesecima.

Grad je izdao i preporučene epidemiološke mjere.

“Prilikom podizanja uskrsnice umirovljenicima se preporučuje nošenje zaštitne maske za lice i rukavica te pridržavanje preporučene socijalne distance. Molimo vas da poštujete donesene mjere i preporuke koje su vrlo važne, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti mogućnost širenja zaraze koronavirusom. Ukoliko umirovljenici ne preuzmu novac u navedenog razdoblju, neće to moći učiniti naknadno” – objavila je trogirska gradska uprava danas na svojim internetskim stranicama.

Na usrksnicu dugo čekali i Zadrani

Pojedini su gradovi koronavirusu unatoč uspjeli isplatiti obećane uskrsnice svojim starijim građanima. Neki su ih dijelili putem Hrvatske pošte ili isplatom direktno na račune građana, no to nije bilo moguće svugdje.

Gradovi nastavljaju isplaćivati uskrsnice: Umirovljenicima pomoć i do 400 kuna!

Isplata u Trogiru bila je upitna jer su iz Grada najprije rekli kako će uskrsnice isplatiti tek za Božić, i to samo ako bude novca. I umirovljenici u Zadru čekali su sve do sredine lipnja kako bi realizirali svoje pravo na obećanu pomoć.

Nekoliko dana uoči samih parlamentarnih izbora, slučajno ili ne, uskrsnice je dijelio i HDZ-ov načelnik općine Jalžabet u Varaždinskoj županiji.

Uskrsnice su s manjim zakašnjenjem u svibnju podijelili i Belišće, Ogulin, Makarska, Čakovec, Korivnica te ostali, dok su gradovi poput Osijeka, Siska, Opatije i Rovinja još u travnju pronašli rješenje za svoje starije sugrađane.

Nećete vjerovati, ali gradovi i dalje pozivaju umirovljenike da se jave za uskrsnice!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap