Gradovi nastavljaju isplaćivati uskrsnice: Umirovljenicima pomoć i do 400 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
26. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Ovogodišnja isplata uskrsnica umirovljenicima nesretno se poklopila s epidemijom zbog čega ih gradovi i općine, koji su imali ovu stavku planiranu u proračunu, isplaćuju tek sada. Dok su ih jedni podijelili unatoč koronavirusu putem pošte i uplata na račune, drugi tek sada donose odluke o novčanoj pomoći, gotovo dva mjeseca nakon Uskrsa. Predizborna igra ili briga za starije osobe na pragu gospodarske krize, teško je reći…

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Dok druge države građanima u krizi izazvanoj koornavirusom dijele takozvani “helikopterski” novac, u Hrvatskoj tek poneki gradovi i općine sa zakašnjenjem isplaćuju “lipanjske” uskrsnice. Umirovljenicima će pomoć od par stotina kuna dobro doći i naknadno, tim više jer od države neće dobiti – ništa.

Belišće daje 300, Ogulin i do 400 kuna

Grad Belišće prošlog je tjedna donio odluku o isplati jednokratne pomoći umirovljenicima za Uskrs. Tamošnji je gradonačelnik Dinko Burić, nekad poznati saborski zastupnik iz redova HDSSB-a, odlučio svim građanima s mirovinom do 2.000 kuna, domaćom ili inozemnom, isplatiti po 300 kuna. Isplata kreće danas, a trajat će do kraja tjedna. Tko ne stigne, moći će to učiniti u produžecima do 5. lipnja.

Makarska umirovljenicima daje 200 kuna, pomoć isplaćuju i ostali gradovi

Grad Ogulin započinje isplatu naknada umirovljenicima povodom Uskrsa. Podjela je trebala započeti uoči blagdana, ali je odgođena uslijed epidemije koronavirusa. Tako se obavještavaju umirovljenici samci s mirovinom do 1.900 kuna, odnosno umirovljeničko kućanstvo sa samo jednom mirovinom do 2.400 kuna ili dvije mirovine čiji iznos ne prelazi 2.400 kuna, da mogu koristiti naknadu povodom uskrsnih blagdana. Uskrsnice iznose 300 kuna za jednočlano i 400 kuna za dvočlano kućanstvo.

Slavonska općina Čeminac dijeli uskrsnice od 200 kuna dolaskom na kućnu adresu umirovljenika. Prijave za uskrsnice u tijeku su i u općini Štrigova, a na njih pravo ostvaruju svi s mirovinama do 2.000 kuna. Po 150 kuna po istom cenzusu daje i općina Novigrad Podravski.

Zadrani i Trogirani ostali bez obećane pomoći

Gradovi poput Opatije, Osijeka, Rovinja i Siska isplatile su ovu novčanu blagdansku pomoć krizi unatoč, preko Hrvatske pošte ili direktno na račune građana. U Trogiru su pak isplatu odgodili sve do prosinca, kada će se uskrsnice isplaćivati zajedno s božićnicama, i to samo ako za to bude novca u gradskom proračunu.

Nažalost, dio gradova koji je uskrsnice svojim građanima već obećao, još uvijek nije objavio odluku o nastavku isplate. Bez uskrsnice ostaje i oko 4.500 zadarskih umirovljenika s mirovinom do 2.000 kuna. Za njih je osigurano gotovo milijun kuna u gradskom proračunu, no novac je na čekanju, a odluke o njegovoj isplati zasad još uvijek nema.

S podjelom su prošloga tjedna počeli i gradovi Makarska, Čakovec, Koprivnica, Sveta Nedjelja, Kastav i Lepoglava te općine Marijanci i Šenkovec.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap