Naknada djedovima i bakama za čuvanje unuka: ‘Babama mirovine, a djeci dječje doplatke’

Jasmina Grgurić Zanze
3. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Treba li država bakama i djedovima plaćati naknadu za čuvanje unuka, po uzoru na Mostov prijedlog o 309 eura dodatka, provjerili smo među našim čitateljima. U anketi portala Mirovina.hr sudjelovalo vas je više od 2.000, a mišljenja su prilično podijeljena. Oko polovine smatra da i djeca, ili samo njihova djeca moraju podmiriti troškove čuvanja. Da je to obveza države misli svega 17 posto ispitanih, a svaki treći naglašava da plaćati ne treba nitko, jer je to za djedove i bake najveća ljubav i sreća. Umirovljenici su ovu temu komentirali i na našoj Facebook stranici, gdje poručuju da trebaju veće mirovine, veće plaće, ali i jaslice i vrtići za svako dijete.

Djed i baka s unucima Ilustracija | Pixabay

Djedovi i bake rado čuvaju unuke | Ilustracija | Pixabay

Osim većih mirovina, među izbornim obećanjima našlo se i nešto drugačije za umirovljenike. Naime, Most obećava djedovima i bakama da će im, ako uzmu roditeljski dopust, isplaćivati dodatak na mirovinu od 309 eura za čuvanje unuka, o čemu smo pisali ovdje. Kako je tema izazvala brojne reakcije, provjerili smo među našim čitateljima što misle o ovoj ponudi. Premda se očekivalo da će umirovljenici velikom većinom biti za novčanu isplatu, kada su unuci u pitanju novac ih toliko ne zanima. U anketi portala Mirovina.hr sudjelovalo je više od 2.000 ispitanih.

Trošak čuvanja unuka obveza je djece djedova i baka

Provjerite imaju li vaši unuci pravo na novi doplatak za djecu: Cenzus čak 618 eura po članu kućanstva

Tako gotovo svaki treći u našoj anketi (32 posto) smatra da država ne treba plaćati djedovima i bakama za čuvanje unuka, jer oni to čine zbog ljubavi, a ne novca. Ipak, svaki četvrti (25 posto) smatra da troškove čuvanja unuka trebaju podmiriti i država i njihova djeca. Jednako toliko ih misli da naknadu za čuvanje trebaju tražiti od svoje djece, a ne od države.

Dakle, oko polovine ispitanih misli da je ipak potrebna naknada, ali da uz državu troškove čuvanja podmiriti trebaju i djeca, odnosno samo roditelji unučadi. Samo 17 posto ispitanih reklo je ‘da’ prijedlogu da država plaća djedove i bake za čuvanje unuka. Unuci, naime, za vrijeme čuvanja trebaju hranu i ostale potrepštine koje umirovljenici teško mogu podmiriti iz mjesečnih mirovina.

Umirovljenici su nam ostavili i komentare na tekst s anketnim pitanjem na našoj Facebook stranici, a stavovi se prilično razlikuju, baš onako kako pokazuje i sama anketa.

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

‘Napravite dovoljno jaslica i vrtića pa nek majke rade’

– Trebali bi nam dati veće penzije. Čuvanje unuka je sreća, napisala je umirovljenica Gordana.

S njom se slaže i Nevenka koja smatra da se unucima treba bezuvjetno i besplatno posvetiti. Ipak, neki smatraju da to uopće nije posao djedova i baka.

– Djecu treba adekvatno hraniti, kašice pripremati, a ne samo čuvati. Dok se baba snađe, beba nešto prevrne ili se opeče. Daj majci dite i ne boj se. Babama mirovine, a djeci dječje doplatke i to je to, smatra Marija.

Majka i djeca sjede i gledaju na tablet
Plenković više ne spominje godinu dana staža po djetetu: Evo kako se računa dodatni staž za majke

Da to nije posao za bake i djedove, slaže se i Branka. Ako žele, nek im plate njihova djeca, poručuje ova umirovljenica. Ako bi država plaćala bakama i djedovima čuvanje unuka, onda bi im to trebalo ući u radni staž kao novo zaposlenje, onako kako se to računa i umirovljenicima koji rade uz mirovinu, smatra Ružica.

– Općenito sve mirovine povisiti da umirovljenici mogu normalno živjeti, a što se tiče unučadi, tko može da ih pričuva, pričuvat će ih. Što država ima s time, baš kao i ostali građani? Čuvat će svoje ne tuđe. Jedino ako će čuvati od nekog drugog pa onda će ih taj roditelj platiti, ne država, poručila je Silva.

Anka smatra da se država treba pobrinuti da roditelji imaju bolje plaće, da mogu skrbiti o svojoj obitelji te da ne moraju raditi više poslova kako bi preživjeli. A djedovi i bake uživat će u druženju s unučićima iz ljubavi.

– Napravite dovoljno jaslica i vrtića da djeca budu zbrinuta pa mame koje žele nek rade i imaju djece koliko žele, zaključuje Ibojka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap