Milijardu kuna osigurano za zapošljavanje žena koje će pomagati starcima

Jasmina Grgurić Zanze
16. veljače 2018.
Istaknuto
A- A+

Za projekt “Zaželi” Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava povećalo je financijske alokacije sa 400 milijuna na čak milijardu kuna. Tim će se sredstvima omogućiti zapošljavanje više od pet tisuća dugotrajno nezaposlenih žena, pretežno zrelije dobi, koje će skrbiti o čak oko 20.000 starijih osoba. Pomagat će im i obilaziti ih u ruralnim, teško dostupnim područjima.

Mnogim je starijim osobama potrebna pomoć, ali nema im  je tko pružiti. Katu i Ivu Bosnića, o kojima smo nedavno pisali, obilaze djelatnici Crvenog križa (snimila: J. Grgurić/Mirovina.hr)

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ponovno je otvorilo poziv “Zaželi – program zapošljavanja žena”, kojim se zapošljava žene da pomažu starijim osobama. Zbog velikog interesa, fond je povećan sa 400 milijuna na milijardu kuna. Taj će iznos omogućiti zapošljavanje više od 5.000 dugotrajno nezaposlenih žena, uglavnom zrelije dobi. One će skrbiti o oko 20 tisuća starijih i osoba u nepovoljnom položaju u teško dostupnim ruralnim područjima, na otocima te onim mjestima u kojima je stopa nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Projekt traje 30 mjeseci

Do sada su potpisana i uručena 93 takva ugovora vrijedna 342 milijuna kuna, i to u Osijeku, Zagrebu, Vukovaru, Murskom Središću i Slavonskom Brodu. U svakoj od tih sredina kroz ovaj je projekt omogućeno zapošljavanje na stotine žena koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada te osigurana pomoć za na tisuće kućanstava starijih, samih i siromašnih osoba.

Projekti se provode u trajanju od 30 mjeseci, a minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900 tisuća kuna, dok je najviše predviđeno 10 milijuna kuna. Cilj programa promicati je socijalnu uključenost i suzbiti siromaštvo. Riječ je o sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Za lokalne jedinice i neprofitne organizacije

Na natječaj se s projektima prijavljuju jedinice lokalne i područne samouprave i neprofitne organizacije s partnerima. Prihvatljive aktivnosti su zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje žena te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstava te nabava bicikala). Za svaku ženu osigurano je 7.000 kuna za obrazovanje kako bi i nakon provedbe programa bile konkurentnije na tržištu rada – piše na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap