Baš nema sreće: Ministru Paviću zapelo i s uspješnim projektom “Zaželi”

Jasmina Grgurić
31. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Resor rada i mirovinskog sustava pokazuje se kao sve veći zalogaj ministru Marku Paviću. Pošteno, može se reći da preuzimanje tih poslova u zemlji nezaposlenosti, koju smanjuje iseljavanje, malih plaća i daleko manjih mirovina te tromosti javnog sektora ne bi pošlo za rukom ni čarobnjaku. Nepopularnog ministra zahvatila je uz sve to i mirovinska reforma kojom nije previše pruženo umirovljenicima, izuzev mogućnosti rada, podizanja tek najnižih mirovina za samo 3,13 posto od srpnja, ali i osiguravanja dodatka za osiguranike drugog stupa. S druge strane, sva ta zbivanja usporedno već godinu dana otvaraju pandorinu kutiju povlaštenih mirovina. U moru polemika, jedna stvar ministru jako ide na ruku, projekt “Zaželi” kojim se zapošljava žene, ali i brine o starijim osobama u društvu. Ipak, čini se da je ministru malo zaštekalo i na tom polju.

Ministar Marko Pavić, foto: Vlada RH

Ministar je u veljači uručio nove ugovore, a ukupno je ugovoreno više od 930 milijuna kuna te zaposleno oko šest tisuća žena. Pavić je i tada istaknuo da program Zaželi“ predstavlja srž Europskog socijalnog fonda kroz koji se zapošljavaju žene u ruralnim krajevima niže razine obrazovanja koju je teže integrirati na tržište rada. Ujedno, najavio je i nastavak projekta 2021. godine.

Međutim, od sredine ožujka prošle godine projekt je praktično obustavljen, a iz niza obavijesti i Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“, pa i one zadnje od 29. ožujka ove godine kojom se obustava produljuje do kraja rujna, evidentno je da nadležna tijela nemaju kapaciteta za obradu projektnih prijedloga, piše Faktograf.

Naime, u ožujku 2018. godine iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava za portal Mirovina.hr potvrdili su nam obustavu projekta.

Potkapicitirane službe i provjera postupka javne nabave

“Otvoreni trajni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ na dostavu projektnih prijedloga objavljen 30.06.2017. godine ukupne financijske alokacije 400.900.000,00 kn, do sada je najveći Poziv u okviru ESF-a, no već 13.09.2017.-14.02.2018. obustavljen radi zaprimanja velikog broja projektnih prijedloga. Nadalje, trajni poziv je ponovno otvoren 15.02.2018. uz povećanje alokacije na milijardu kuna, već 15.03.2018. privremeno obustavljen do 14.07.2018., ponovno radi zaprimanja velikog broja projektnih prijedloga (105% ukupne alokacije)” – potvrdili su nam još lani iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. 

Milijardu kuna osigurano za zapošljavanje žena koje će pomagati starcima

Faktograf navodi da je od tada obustava produljena čak osam puta, što je vidljivo iz javno dostupnih podataka. Za neprofitne organizacije čiji su projekti odobreni, potpisani i u provedbi to znači gomilu problema u praksi, od spore obrade zahtjeva za naknadom sredstava svaka tri mjeseca, do porasta minimalne plaće za koju zaposlene žene rade, pri čemu razliku udruge moraju namiriti iz drugih aktivnosti predviđenih projektom. Pojedine su se udruge tako našle u gubitku, jer im nedostaje novca za plaće zaposlenih žena. Istovremeno, predujmovi (40 posto ukupne vrijednosti projekta) za provođenje projekta se sve više tope.

Razlog sporosti u obradi zahtjeva jest podkapacitiranost službi zaduženih za projekt. Za njega je odgovorno Ministarstvo rada, odnosno Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (CES OFC) pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Također, problem je i provjera postupka javne nabave za stvari koje se kupuju prema projektu; higijenske potrepštine, bicikli

Dio udruga još uvijek čeka potpisivanje ugovora

Za to vrijeme, udruge strahuju da će, ukoliko novac ne stigne, morati posegnuti u svoje skromne zalihe, što bi za mnoge značilo zaduživanje.

Treća dob: Sve je više starih i samih osoba koje trebaju našu pomoć u kućanstvu

Iz HZZ-a su za Faktograf odgovorilo da ugovaranje novih projekata (ukupne vrijednosti milijardu kuna) još traje, a njima se osiguravaju dvogodišnje plaće za oko 7.000 žena. Do sada su ugovorena 272 ugovora kojima je isplaćen predujam u iznosu 40% ukupne vrijednosti projekta, a ostatak se isplaćuje po obradi kvartalnih izvješća. Ukupno, do sada je korisnicima isplaćeno preko 439 milijuna kuna. Kroz projekt se zapošljava oko sedam tisuća žena koje će brinuti o 35 tisuća starijih osoba i osoba u potrebi u ruralnim krajevima Hrvatske.

Ipak, dio udruga, unatoč činjenici da su im projekti prihvaćeni i prije više od godinu dana, još čeka na potpisivanje ugovora, no o kolikom broju njih je riječ, nije poznato. Tako ugovaranje novih projekata – još uvijek traje.

Baš nema sreće: Ministru Paviću zapelo i s uspješnim projektom “Zaželi”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap