Najstariji hrvatski šansonijer Bruno Petrali (95) vratio se iz mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Pjevao je “Samo jednom se ljubi” prije Ive Robića, snimio je 20 ploča za Jugoton, krajem 70-ih se umirovio, a sada se, nakon 40 godina umirovljeničkog života, vraća na glazbenu scenu. Riječ je o najstarijem hrvatskom šanonijeru Bruni Petraliju. Da stariji pjevači mogu zvučati sjajno i biti pravo osvježenje, dokazao je ovaj 95-godišnji glazbenik.

Bruno Petrali (Snimak zaslona/Youtube)

Najstariji hrvatski šansonijer, 95-godišnji Bruno Petrali nakon 40 godina vratio se iz mirovine. Krajem siječnja na Youtubeu je objavljen prepjev njegova evergreena “Sve moje jeseni su tužne”. Pjesmu je ponovno snimio s dirigenticom i klasičnom pjevačicom Milicom Jelić, uz pratnju riječkog benda Sarah & The Romans. Ako ste očekivali stariji glas, onda ste se gadno prevarili jer Petrali zvuči naprosto sjajno. No, ni sam nije vjerovao da će biti tako.

“A čujte, malo me trebalo nagovorit, ča ću gnjavit, a i nisam bio siguran dal ja to još imam u sebi, al eto, čini se da imam” – našalio se za 24 sata.

Slušali smo Ivu Robića, Zvonka Špišića i Gabi Novak, ali sjećamo se i Lole Novaković  

Riječ je o jednoj od najstarijih šansona s ovih prostora. Petrali je ovaj evergreen odlučio snimiti četiri desetljeća nakon što je prestao javno nastupiti, ne samo po koncertima, nego i nekadašnjim riječkim i opatijskim terasama. Ipak, iza njega su i brojna gostovanja diljem bivše države, ali i izvan nje. O Petralijevu uspjehu nabolje govori podatak da je za Jugoton snimio čak 20 ploča i to 50-ih i 60-ih godina kada to nije bio nimalo lagan posao.

Starijim generacijama poznato je da uz bok može stati Ivi Robiću, tim više jer je “Samo jednom se ljubi” otpjevao prije njega, doduše probno na jednom plesnjaku, znajući da će biti veliki hit. Pjevao ju je i kasnije te pjesmu preveo i uglazbio na talijanskom jeziku.

“Znate, prošlo je skoro 40 godina od kada sam posljednji put u kontinuitetu nastupao po terasama i koncertima. Sjećam se, zadnji pravi javni nastup bio je na terasi opatijskog Hotela Slavija 1977. godine, kada su me moj sin Đani i predsjednik LP Rocka, Saša Sablić, nagovorili na taj povratnički nastup. Sada, uz pomoć interneta i karaoka pjevam i snimam se doma, tek onako za svoj gušt” – rekao je Bruno Petrali za 24 sata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap