U 98. godini preminuo Bruno Petrali, najstariji aktivni hrvatski pjevač: Lani je snimio obradu hita Nene Belana

Milan Dalmacija
27. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Na blagdan svetog Stjepana je u 98. godini preminuo najstariji aktivni pjevač u Hrvatskoj, Bruno Petrali. Iako je u životu radio štošta, najpoznatiji je bio po obradama domaćih i stranih hitova. Tako je lani snimio obradu za pjesmu ‘Bambina’, koju inače izvodi Neno Belan.

Bruno Petrali | Foto: Screenshot: YouTube/DallasRecordsTV

Nakon iznenadne smrti Massima Savića, o čemu smo izvijestili netom prije Božića, domaću je glazbenu scenu zadesila još jedna tužna vijest. U 98. godini preminuo je Bruno Petrali, najstariji aktivni pjevač u Hrvatskoj. Tužnu vijest objavio je na blagdan svetog Stjepana njegov prijatelj i kolega Marinko Biškić.

Petrali je posljednju pjesmu snimio lani, s grupom Sarah & The Romans. Riječ je o obradi popularnog hita “Bambina” kojeg inače izvodi Neno Belan.

Odmah nakon Drugog svjetskog rata, Petrali je postao spiker na Radio Rijeci. Poznat je po tome što je utakmicu između Kvarnera i Hajduka prenosio tako što je prvo poluvrijeme komentirao na talijanskom, a drugo na hrvatskom jeziku. Neko vrijeme je bio i nogometaš, zatim sportski novinar, glumac i direktor kazališta. No, najpoznatiji je ipak bio po svojim vokalnim izvedbama. Izvodio je najnovije talijanske hitove sa Sanrema na terasama kvarnerskih hotela, usput ih prevodeći na hrvatski. Zanimljivo, prije Ive Robića otpjevao je “Samo jednom se ljubi”, a prije Dušana Jakšića “Jesenju elegiju”.

– Moj prijatelj Mario Kinel autor je teksta pjesme “Samo jednom se ljubi”, a kada ju je napisao pitao me kako mi se sviđa. Rekao sam mu da je predivna te da će sigurno biti uspješna. Budući da sam 1953. već nastupao na plesnjacima, stavio sam je na repertoar prije nego što ju je snimio Ivo Robić. Tako sam ja prvi izveo jedan od naših najvećih hitova, rekao je Petrali prošle godine za Večernji.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap