Britanska kraljica Elizabeta (95) slavi 70 godina vladavine

Jasmina Grgurić Zanze
10. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Punih sedam desetljeća na prijestolju platinastim jubilejom proslavit će britanska kraljica Elizabeta II. Buckinghamska palača predstavila je cijeli program događanja za četverodnevnu proslavu 95-godišnjoj vladarici u čast.

Kraljica Elizabeta (Photo: Pixabay)

 

Četverodnevnim programom bit će proslavljen platinasti 70. jubilej vladavine britanske kraljice Elizabete II. Buckinghamska palača predstavila je cijeli program događanja u čast 95-godišnje vladarice.

Natjecanje za najbolji puding kraljici u čast

Njezina privatna imanja bit će otvorena za javnost, a ispred londonske palače nastupit će najveće svjetske zvijezde. Međutim, nije jasno kojim će događajima prisustvovati sama kraljica, jer su joj liječnici naredili mirovanje još u listopadu prošle godine nakon noćnog boravka u bolnici zbog neutvrđenih preliminarnih pretraga, piše The Guardian.

Smatra se da će glavninu jubilarnih dužnosti vjerojatno dobiti ostatak kraljevske obitelji, uključujući princa Williama i njegovu suprugu Kate, vojvotkinju od Cornwalla. Kraljica obično provodi godišnjicu svog ustoličenja privatno u Sandringhamu.

Službene proslave jubileja počet će u ponedjeljak kada Fortnum & Mason pokreće natjecanje za platinasti puding kako bi pronašli jelo koje će posvetiti kraljičinoj vladavini. Recepte će ocjenjivati ​​stručni žiri, uključujući zvijezdu serije “Great British Bake Off” Mary Berry.

Četverodnevna proslava od 2. do 5. lipnja

Od 12. do 15. svibnja očekuje se više od 500 konja i 1.000 izvođača u predstavi u dvorcu Windsor, koja će publiku provesti kroz povijest od Elizabete I. do danas. Više ceremonija održat će se kasnije tijekom godine, počevši od 2. lipnja, prvog dana posebnog četverodnevnog državnog praznika, kada će se održati kraljičina rođendanska povorka, poznata kao “Trooping the Colour”.

Kraljica Elizabeta ne planira u mirovinu ni sa 95 godina, ni - nikad!

Istog dana ujedinit će se Velika Britanija, Kanalski otoci, otok Man i britanski prekomorski teritoriji u istodobnom paljenju svjetionika uz glavni u Buckinghamskoj palači.

U petak 3. lipnja, služba zahvale za kraljičinu vladavinu održat će se u katedrali sv. Pavla, prije platinaste zabave u palači u subotu 4. lipnja uz svjetski poznate izvođače, čija imena nisu objavljena.

Ljudi diljem zemlje zajedno će sjesti za veliki jubilarni ručak u nedjelju 5. lipnja, posljednjeg dana povezanog prazničnog vikenda. Sandringham i Balmoral također će biti otvoreni za stanovnike i posjetitelje kako bi uživali u proslavama tijekom dugog vikenda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap