Vjerojatno najstariji maturant ikada: 92-godišnjak točno riješio sve zadatke iz matematike

Milan Dalmacija
9. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Derek Skipper je sa svoje 92 godine najstariji britanski maturant i osoba koja je dobila najvišu ocjenu iz matematike. Priznao je da nije stigao riješiti sve zadatke, a neostvarena želja mu je pisanje ispita više razine.

Pixabay

Bivši inženjer britanskih Kraljevskih zračnih snaga, Derek Skipper, nedavno je dobio najvišu moguću ocjenu na standardiziranom testu iz matematike, nečemu sličnomu našoj državnoj maturi. Time je ujedno postao najstariji britanski maturant koji je iz matematike ostvario maksimalan broj bodova, piše Metro.

Zbog lošeg vida, ovom 92-godišnjaku je za čitanje zadataka trebalo povećalo, ali zato nije imao problema s korištenjem svog kalkulatora iz 1946. godine. Priznao je da nije stigao riješiti ispit do kraja, ali se svejedno nadao prolaznoj ocjeni.

– Drugi rješavaju križaljke, ali mene to ne zanima. Stoga sam odlučio pokušati i malo poboljšati svoj um. Drugi su mi govorili da sam blesav”, rekao je ovaj otac i djed iz Orwella, gradića u blizini Cambridgea.

Trebale su mu instrukcije

Nikada nije kasno: Najstariji talijanski student (98) diplomirao po drugi puta

On se prijavio na internetski tečaj kojeg je nudio obližnji koledž. Dobio je pet sati instrukcija na tjedan, koje je, putem platforme Zoom, odslušao do kraja. Nakon instrukcija odlučio se okušati u državnoj maturi, zajedno s tinejdžerima od 15 i 16 godina. Ipak, jedna želja mu je ostala neostvarena. Htio je pisati višu razinu matematike, no ona nije bila ponuđena u obrazovnom programu za odrasle.

– Jako sam uživao i naučio sam mnogo o upotrebi kalkulatora. Mislim da mi je to išlo lakše nego mnogim polaznicima tečaja. Očito je da sam bio malo sporiji, nekoliko sam se puta i dekoncentrirao. Također, mozak mi je prestao funkcionirati na minutu-dvije. Ostao sam bez vremena, ali pokušao sam riješiti većinu pitanja osim onih koja su mi izgledala komplicirano, kojima sam se vratio naknadno, koliko sam imao vremena”, rekao je Skipper.

Obrazovanje u starijoj dobi

Njegov instruktor, Shane Day, tvrdi da mu se često javljaju osobe u pedesetim i šezdesetim godinama života koje “smatraju da je to koristan i lijep način za provođenje večeri”. Zato smatra da će Derekov uspjeh nadahnuti i druge da se nastave obrazovati i u starijoj dobi.

– Mislim da je dobro misliti da nikada nisi prestar za to. Rekao je da želi održati svoj um aktivnim, a to je svakako mnogo bolje od gledanja televizije”, rekao je Day i dodao da je Skipper uvijek bio pažljiv te je bivao na vrijeme na instrukcijama.

Inače, Derek Skipper se može pohvaliti s nekoliko certifikata koje je dobio u mladosti. Jedan od njih je baš iz matematike.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap