‘Najskuplje pismo na svijetu’: Na adrese umirovljenika stigao Vodič za penzionere vrijedan 780.000 eura

Milan Dalmacija
2. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Na adrese 1,6 milijuna umirovljenika u Srbiji stigli su Vodiči za penzionere, knjižice koje su koštale državu 780.000 eura. Natječaj je proveden direktnim ugovaranjem, zbog čega mnogi sumnjaju u korupciju, a iz Stranke slobode i pravde nisu zadovoljni niti sadržajem Vodiča.

Ilustracija: Rawpixel

Umirovljenici u Srbiji, njih oko 1,6 milijuna, prije otprilike dva i pol tjedna na svoje su adrese dobili Vodič za penzionere, kojim Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Vlada žele obavijestiti umirovljenike “o dostupnosti svih oblika društvenog standarda i mogućnostima korištenja usluga društveno odgovornih privrednih subjekata”. No, nisu ih obavijestili da je ta knjižica sa 73 stranice uputstava koštala čak 780.000 eura, piše Direktno.rs.

Direktan ugovor

Krenule prijave za besplatan odmor u susjedstvu: Umirovljenici će imati pravo i na posebne kartice

Naime, Fond PIO je potpisao dva ugovora; o tiskanju vodiča i o nabavi omotnica. Prvi ugovor, vrijednosti 673.000 eura potpisan je s javnim poduzećem Službeni glasnik, dok su omotnice nabavljene od tvrtke ANR Company za 111.000 eura. Oba posla dodijeljena su direktnim ugovaranjem bez javnog poziva, što je najmanje transparentan postupak javne nabave. Iz Fonda PIO ističu kako su odlučili tako obaviti ovaj posao zbog “hitnosti postupka”.

Iz odbora za socijalnu politiku Stranke slobode i pravde (SSP) ističu da je Vodič za penzionere zapravo najskuplje pismo na svijetu, kojeg su tamošnji umirovljenici dobili od predsjednika Aleksandra Vučića, a platili su ga preko Fonda.

– U ovoj skupoj slikovnici Aleksandar Vučić obraća se umirovljenicima kao djeci, uči ih kako provesti zrelo doba kao onda kad im je zabranjivao da izlaze iz kuće tijekom korone. Zahvaljuje im, jer su preživjeli teške godine ratova, inflacije, ali zaboravlja da kaže da je tih godina on bio dio te vlasti koja ih je unesrećila, poručuju iz SSP-a.

Prazne priče i lažna ljubaznost

Dodaju da je loš motivacijski govornik te vješt manipulator, koji je svjestan pada podrške birača, pa je “naših 780.000 eura bacio na prazne priče, lažnu ljubaznost i neiskreno poštovanje.”

– Penzije jesu povećane za 12 posto, ali ih prati povećanje cijene plina i struje, dok su osnovne životne namirnice poskupjele za više 50 posto. Ako postoji stvarna briga o umirovljenicima i ukoliko je država trenutno stabilna kao što tvrdi SNS režim, onda treba vratiti otete mirovine u periodu od studenog 2014. godine do rujna 2018. godine, zaustaviti svako daljnje povećanje starosne granice za odlazak u mirovinu, naročito kod žena, izjednačiti najniži iznos mirovina poljoprivrednika i mirovina samostalnih djelatnosti s ostalim kategorijama, upozorili su iz SSP-a u svom priopćenju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap