Veća prava za osobe s invaliditetom: Ako se vozi i u tuđem autu, cestarina je besplatna

Jasmina Grgurić Zanze
27. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Osobama s invaliditetom podijeljeno je više od 116.000 Europskih iskaznica i Europskih parkirališnih karata kako bi se povećala njihova mobilnost. Time će ostvarivati veća prava iz područja prometa, turizma, kulture i sporta. S Nacionalnom iskaznicom ostvaruju se pogodnosti u prometu. Najvažnija među njima je da više nema plaćanja cestarine čak ni ako je osoba s invaliditetom samo putnik u tuđem vozilu. Uskoro stiže i najvljeni inkluzivni dodatak.

Foto: Pixabay

Čak 116.343 Europskih iskaznica i Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom isporučila je Agencija za komercijalnu djelatnost kao partner Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u sklopu projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti. Hrvatska je prva članica EU koja je uvela ova dva dokumenta.

Povlastice u prijevozu, turizmu, kulturi i sportu

– Željeli smo osobama s invaliditetom omogućiti brže i jednostavnije ostvarivanje prava u području mobilnosti i to tako da predočenjem jednog dokumenta mogu ostvariti sva prava koja imaju. Vjerujem da to predstavlja važan korak za daljnje osnaživanje prava osoba s invaliditetom, ali i pokazuje usmjerenost i posvećenost ove Vlade u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom, rekao je ministar Oleg Butković na predstavljanju rezultata ovoga projekta.

Isporučeno prvih 30.000 iskaznica za osobe s invaliditetom: Evo koje pogodnosti mogu ostvariti

Iskaznice su dodijeljene građanima bez podnošenja zahtjeva, a u ostvarivanju ovog, kao i ostalih prava, uvelike su pomogli i podaci iz Registra osoba s invaliditetom. Da on nije samo statistički alat, već izuzetno važan način za unaprjeđenje kvalitete života, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu, automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU u područjima turizma, kulture i sporta. Nacionalna iskaznica omogućuje dodjelu povlastica u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu te pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta.

Imate u autu osobu s invaliditetom? Ne plaćate cestarinu

– Nove iskaznice pružaju znatno poboljšanu mobilnost za osobe s invaliditetom unutar Hrvatske i širom Europske unije. Nacionalna iskaznica donosi veliku promjenu, jer pravo oslobađanja od plaćanja cestarine više nije vezano uz vlasništvo vozila, već da je osoba s invaliditetom prisutna u vozilu, rekla je Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Uz Zakon o povlasticama u prometu, doneseni su i Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku, a koji će osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima unaprijediti kvalitetu življenja. Prepoznavanje potreba i uloženi napori resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao korisnika ovog projekta i AKD-a kao projektnog partnera omogućili su i ostvarivanje brojnih preporuka pravobranitelja za osobe s invaliditetom iz područja mobilnosti koje su se godinama ponavljale, naglasio je Darijo Jurišić, zamjenik pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Financijska pomoć stiže u obliku inkluzivnog dodatka

Starija osoba gura kolica invalida
Doznajemo koliko će inkluzivni dodatak iznositi za korisnike osobne invalidnine

Podsjetimo, inkluzivni dodatak objedinit će četiri dosadašnje naknade koje se isplaćuju osobama s invaliditetom. Riječ je o više od 147.000 korisnika osobne invalidnine, doplatka za pomoć i njegu, novčane pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom te doplatka za djecu koji se priznaje na temelju oštećenja zdravlja, težeg ili teškog invaliditeta djeteta. Postojeći korisnici ne moraju se prijaviti, a iznosi će biti veći nego sada za sve kategorije. Tako će osobna invalidnina rasti kroz nekoliko razreda sve do 720 eura, a svim korisnicima bit će isplaćena retroaktivno razlika u iznosima od siječnja, o čemu više možete pročitati u ovom tekstu.

Invalidsku mirovinu u Hrvatskoj prima više od 88.000 umirovljenika. Svaki mjesec preživljavaju sa samo 374 eura u prosjeku, a prosječno su stari 63 i pol godine. Više o invalidskim mirovinama smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap