Nacionalna mirovina prošla na Vladi, ide u hitnu saborsku proceduru

Josip Mihaljević
7. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Na današnjoj sjednici Vlade RH ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović predstavio je, a Vlada potvrdila i poslala prijedlog o nacionalnoj mirovini u hitnu saborsku proceduru.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

Odlukom Vlade RH donesena je u rujnu 2017. godine Strategija socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje od 2017.-2020. godine. Navedenom strategijom predviđeno je uvođenje

trash
HDZ i nacionalna mirovina: Obećavali 40 posto minimalne plaće, a daju 800 kuna

nacionalne mirovine za starije osobe koje ne ostvaruju mirovinu na temelju prethodnog rada i plaćenih doprinosa.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović danas je na sjednici Vlade predstavio nacrt prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, a radi se o novčanom primanju za hrvatske državljane starije od 65 godina s prebivalištem u RH u neprekidnom trajanju 20 godina prije podnošenja zahtjeva. Korisnici nacionalne naknade za starije osobe ne smiju biti zaposleni, korisnici mirovine, korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici usluge smještaja u sustavu socijelne skrbi niti sklapatalji ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju kao primatelji uzdržavanja.

Radi se o novom institutu koji se uvodi u cilju postizanja osnovne razine socijalne sigurnosti odnosno zaštite naših starijih sugrađana koji nisu u mogućnosti svojim radom osigurati prihod u starosti te u starijoj dobi nemaju dovoljno sredstava za podimrenje životnih potreba.

Sukladno gospodarskim mogućnostima, predlaže se iznos nacionalne naknade za starije osobe u svoti od 800 kuna mjesečno po osobi. Za provođenje postupaka bit će nadležan HZMO, a cijeli zakon će u hitnu saborsku proceduru:

“Isto tako, predlaže se donošenje zakona po hitnom postupku s obzirom da je potrebno osigurati sve prethodne pretpostavke za njegovou pravodobnu primjenu 1. siječnja 2021. godine. Sukladno svemu navadenom, predlaže se Vladi RH prihvaćanje navednog prijedloga zakona”, kazao je ministar Aladrović.

Kako do kraja mandata nema još puno vremena, nacionalna mirovina bi se na dnevnom redu Sabora mogla naći u vrlo kratkom roku, u naredna dva tjedna.

Nacionalna mirovina prošla na Vladi, ide u hitnu saborsku proceduru
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap