Možemo li doznati kolika će nam biti mirovina? Da, ali ako platimo i čekamo mjesecima!

Jasmina Grgurić Zanze
3. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako izgleda birokracija na hrvatski način, vidi se i iz slučaja kada građanin zatraži informativni izračun buduće mirovine. Osim što će ga platiti 70 kuna, na odgovor mora čekati mjesecima. No, u nekim drugim zemljama to nije slučaj pa su projekcije moguće i desetljećima unaprijed.

Ilustracija/Rawpixel

Umirovljenik-radnik prije devet se godina iz invalidske mirovine vratio na tržište rada, otvorio obrt i zamrznuo svoju mirovinu. No, kada ga je zanimalo koliko bi mu mirovina iznosila s novih devet godina staža, informaciju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranju nije mogao dobiti tako lako, o čemu smo pisali prošlog tjedna.

Čekanje koje je riješio jedan poziv

Podnio je zahtjev za informativni izračun, koji košta 70 kuna, a četiri mjeseca kasnije stigao mu je odgovor kako na prijevremenu ili starosnu mirovinu nema pravo (60 godina starosti i 35 godina staža za prijevremenu mirovinu muškaraca). Na kraju je informaciju dobio jednim pozivom u HZMO, no uspostavilo se da je došlo do nesporazuma. Naime, kada je nazvao prvi put, u Zavodu su mu rekli da treba podnijeti zahtjev za izračun, jer nije naglasio da on već jest korisnik mirovine, što u tom slučaju nije potrebno.

hzmo Tvrtkova
HZMO objasnio što se dogodilo u spornom slučaju o informativnom izračunu mirovine

Dodatna nepogodnost u ovom slučaju je što gospodin ponovno mora na vještačenje o invaliditetu kako bi mu se temeljem toga mogla izračunati nova invalidska mirovina, s dodatnim godinama staža koje je skupio u međuvremenu.

Iako je svaki slučaj specifičan sam po sebi, zavrzlama oko dobivanja informacija budućim umirovljenicima otvorila je niz pitanja. Naime, sudeći prema praksi ostalih europskih zemalja, procedura dobivanja podataka o mirovini može biti i brža i jednostavnija, kao što je tu u Njemačkoj.

U Hrvatskoj, zaposlenik može zatražiti informativni izračun mirovine najranije godinu dana prije ispunjavanja uvjeta i namjere odlaska u mirovinu. Jedan od razloga takvog roka je što se na izračun čeka mjesecima. U Njemačkoj pak osoba u 30-ima već može dobiti projekciju buduće mirovine, u koju će ukalkulirani biti svi mogući budući utjecaji na taj iznos. Isto tako, zaposleni jednom godišnje dobivaju informaciju o tome koliko novca ima na njihovu budućem mirovinskom računu, pišu 24 sata.

Za ‘odbijenicu’ im trebalo tri- četiri mjeseca

Potvrđuje to i slučaj umirovljenika obrtnika s početka priče, iako je, u obranu HZMO-a, došlo do nesporazuma, barem kako sa Zavoda kažu. No, ono što čudi jest da iz podataka koje je uveo u izračun nisu mogli ustanoviti da je riječ o osobi koja je već umirovljenik, a status je zamrznula zbog otvaranja obrta. Dobio je tek odbijenicu, i to nakon četiri mjeseca. Kada je nazvao telefonski, informaciju na koju je čekao mjesecima, dobio je u samo nekoliko sekundi.

Crno-bijela fotografija muškarca koji sjedi sam
Ispunjavate uvjete za prijevremenu mirovinu? Evo kada i kako morate predati zahtjev!

Iz HZMO-a su mu se ispričali na kašnjenju od, kako kažu, tri, a ne četiri mjeseca, pravdajući to situacijom izazvanom koronavirusom kada se radilo prema prioritetima oko isplate mirovina. Napomenuli su i da osoba koja je zamrznula mirovinu može podnijeti pisani zahtjev i dobiti iznos nove mirovine, zato što su već u sustavu, ali ostali ne.

Bilo kako bilo, nesporazumima i koroni unatoč, građanin za 70 kuna zaslužuje da se njegov slučaj provjeri te da informaciju o odlasku u mirovinu, ili njezinom iznosu, dobije u kraćem roku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap