Ispunjavate uvjete za prijevremenu mirovinu? Evo kada i kako morate predati zahtjev!

Jasmina Grgurić Zanze
21. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Čitatelj portala Mirovina.hr pita kada mora predati zahtjev za odlazak u prijevremenu mirovinu. Uvjete ispunjava, a zanima ga može li nastaviti raditi dok se njegov zahtjev obrađuje te mora li kada dobije rješenje odmah otići u mirovinu te što ako u međuvremenu ostane bez posla i prijavi se na burzu rada.

Ilustracija: Pixabay

Radnik D.M. za manje od mjesec dana puni 60 godina. Kako ima 38 godina radnog staža, ispunjava uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu muškaraca (60 godina života i 35 godina staža). Ono što ga pritom zanima jest kada treba predati zahtjev, može li dok se on obrađuje nastaviti raditi te mora li po dobivenom rješenju odmah u mirovinu ili može i dalje raditi te što ako u međuvremenu ostane bez posla i prijavi se na burzu rada.

Odgovore smo potražili u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Kada predati zahtjev za prijevremenu mirovinu?

Zahtjev za priznanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu može se podnijeti najranije jedan mjesec prije prestanka osiguranja (radnog odnosa), ali uz pružanje dokaza o datumu prestanka radnog odnosa. Uz zahtjev za priznanje prava obvezno se mora priložiti i odluka poslodavca da će radni odnos prestati s određenim datumom, jer ostvarivanje prava na tu mirovinu nije moguće ako radni odnos, odnosno osiguranje nije prestalo.

Možemo li rješenje staviti u mirovanje?

Ne može se priznati pravo, odnosno donijeti rješenje o mirovini i staviti ga u mirovanje i nastaviti raditi, jer se pravo ostvaruje tek nakon prestanka osiguranja i s danom priznanja prava određuje se i isplata mirovine od toga dana s kojim je pravo priznato.

Kako nastaviti raditi nakon rješenja o mirovini?

Žene koje će raditi do 65. godine imat će do 10 posto veću mirovinu!

Kao korisnik prijevremene starosne mirovine, korisnik se može ponovno zaposliti i za to se vrijeme isplata mirovine obustavlja. Ako ponovno sklopi ugovor o radu za rad do polovice punog radnog vremena, isplata mirovine se ne obustavlja i korisnik može istovremeno raditi i koristiti mirovinu. Ako se po osnovi novoga zaposlenja nakon umirovljenja ostvari najmanje jedna godina staža osiguranja i ispune uvjeti starosne dobi i mirovinskog staža za novu mirovinu, može se zatražiti nova prijevremena ili starosna mirovina.

Što ako u međuvremenu ostanemo bez posla?

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ne može se ostvariti bez prestanka osiguranja, jer se pravo priznaje s prvim sljedećim danom nakon prestanka osiguranja.

Ako se stranka, unatoč tome što je podnesen zahtjev za prijevremenu starosnu mirovinu, prijavi i tijelu nadležnom za zapošljavanje kao nezaposlena osoba, i tome tijelu ne navede činjenicu da je podnesen zahtjev za mirovinu, te kao nezaposlena osoba stekne pravo na novčanu naknadu, isplaćene svote naknade morat će vratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Možemo li odustati od zahtjeva za odlazak u mirovinu?

Stranka može i odustati od podnesenog zahtjeva u tijeku cijelog upravnog postupka odlučivanja o pravu ako se ne odluči otići u prijevremenu starosnu mirovinu, nego raditi do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu.

Do kada možemo raditi?

Odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu nije obvezan, jer stranka može raditi do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu, a ako je moguće i nakon ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu, jer kasniji odlazak u mirovinu daje mogućnost i veće svote mirovine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap