Mostovci protiv ‘Stožerokracije’: Kreću u referendum protiv Stožera i covid potvrda

Josip Mihaljević
25. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Samo nekoliko tjedana nakon što referendum o zaštiti kune nije prikupio potreban broj potpisa, pred Hrvatima je još jedna referendumska inicijativa. Zapravo čak dvije. Mostovci žele ozbiljno ograničiti ovlasti Stožeru civilne zaštite, planiraju mijenjati i Ustav i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

mostovci

Foto: Mostovci | Facebook

Saborski zastupnici Mosta prije nekoliko dana najavili organizaciju referendumske inicijative koja će ići u smjeru ukidanja covid potvrda kao mehanizma kontrole epidemije u Hrvatskoj. Danas su predstavili referendumska pitanja, žele mijenjati jedan članak Ustava i jedan dio Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a ako referendum prođe – Stožer civilne zaštite bi izgubio dobar dio svojih ovlasti.

Izmjene Ustava RH

Ukratko, Mostovci žele da se u članak 17. Ustava RH koji opisuje kada se pojedina prava i slobode zajamčene ustavom mogu ograničiti, pored ratnog stanja i velikih prirodnih nepogoda eksplicitno doda i stanje epidemije, odnosno pandemije:

“Uz ono što je već navedeno, a to je ‘u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, velikih prirodnih nepogoda’ dodaje i ‘epidemija’, odnosno ‘pandemija’, kao trenutak u kojem se pojedine prava slobode i prava zajamčena ustavom mogu ograničiti, ali na način da o tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom”, kazala je Selak Raspudić.

Kako je objasnila Marija Selak Raspudić, ovom bi se promjenom epidemija morala nedvosmisleno prepoznati unutar ustava, a dio odlučivanja kojem danas raspolaže Stožer civilne zaštite vratio bi se dvotrećinskoj većini u Sabor.

“Dosta je ‘Stožerokracije!'”

Drugo pitanje je zakonodavnog karaktera i išlo bi se u izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ukratko, iz prvog članka bi se s popisa tijela koje mogu donositi mjere koje ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom izbacio Stožer civilne zaštite. I na taj način bi se sve odluke koje ograničavaju prava i slobode zajamčene Ustavom morale donositi dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Osim toga, traže i da se odluke Stožera koje su sada na snazi daju na potvrdu Hrvatsokm saboru, odnosno njegovoj dvotrećinskoj većini.

U sklopu drugog pitanja daje se i rok od 30 dana Vladi RH da poništi odluku o uvođenju covid potvrda, a Sabor bi trebao donijeti drugačiji propis.

“Odluka o takozvanim covid potvrdama po našem prijedlogu treba prestati važiti najkasnije 30. dana od stupanja na snagu ovog zakona, čime smo predvidjeli  dovoljno vremena da se donese novi propis. Razlog zbog kojeg smo izdvojili upravo ovu odluku o takozvanim covid potvrdama kao onu koja treba prestati važiti, dok će se ostale odluke donijeti na potvrdu Hrvatskom saboru je upravo ono što se događa u posljednjih nekoliko dana”, kazala je Selak Raspudić.

Kažu da imaju 49 tisuća volontera

Sabor je nepravedno isključen iz donošenja svih protuepidemijskih odluka, smatraju Mostovci. S prikupljanjem potpisa ipak kreću tek 4. prosinca.

Kako je objavio mostovac Marin Miletić na društvenim mrežama, u samo nekoliko dana im se javilo 49 tisuća volontera. Do danas su ih više od 6.000 posložili diljem Hrvatske, pretpostavlja se da će oni prikupljati potpise na štandovma.

Podržavate li prosvjede protiv uvođenja covid potvrda?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap