Most Saboru predao 410 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma

Josip Mihaljević
24. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Mostovci su danas u Saboru predali potpise za raspisivanje referenduma. Kako se radi o dvije referendumske inicijative, za jednu su predali 410 tisuća, a za drugu 409 tisuća potpisa. Za raspisivanje referenduma bilo je potrebno prikupiti 368.446 potpisa.

potpisi most

Foto: Twitter

Predstavnici Mosta danas su prikupljene potpise za održavanje referenduma protiv “stožerokracije” odnijeli u Sabor. Podsjetimo, Mostovci su u prosincu skupljali potpise za održavanje referenduma kojim bi se ukinule covid potvrde, a epidemiološke odluke koje ograničavaju ljudska prava i slobode povjerile dvotrećinskoj većini u Saboru.

Nakon što su prikupili potpise, Mostovci su krajem godine objavili kako ih imaju 400 tisuća, dok je za raspisivanje referenduma bilo potrebno 368.446 valjanih potpisa. Kako imaju dva referendumska pitanja, tako imaju i dvije referendumske inicijative. Danas su predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću predali 410.533 potpisa za referendumsku inicijativu ‘Odlučujmo zajedno’ i 409.219 potpisa za referendumsku inicijativu ‘Dosta je’.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je u izjavi za medije kazao kako je primio predstavnike dviju referendumskih inicijativa te kako je primio potpise.

“Procedura je sljedeća – nakon što se napravi primopredaja uputit ću prema Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav zahtjev referendumskih inicijativa zahtjev za održavanje referenduma i zapisnik o primopredaji potpisa. Oni će nakon toga održati sjednicu i plenarnoj sjednici uputiti zaključak kojim će se od Vlade RH zatražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa.

Kada to Vlada učini, onda informaciju o tomu vraća u Sabor, postoji li ili ne postoji dovoljan broj potpisa. Ako ne postoji, onda je jasno, referenduma nema, a ako postoji, ponovno šaljem Odboru za Ustav izviješće vlade. Oni tada mogu ili uputiti plenarnoj sjednici zaključak da se provede referendum ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. Ustavni sud ima rok od 30 dana da to utvrdi. Ako su u skladu s Ustavom, tada Hrvatski sabor raspisuje referendum, a ako nisu, tada referenduma nema”, kazao je Gordan Jandroković.

Jandroković je vjerojatnim ocijenio scenarij u kojem će se tražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja. Kod prebrojavanja potpisa prisutni će biti i promatrači iz referendumskih inicijativa.

Raspudić: Pokazalo se da su covid potvrde besmislene, neučinkovite i opasne

Javnosti su se nakon Jandrokovića obratili i Mostovci. Božo Petrov je kazao kako je preko 400 tisuća potpisa jasna poruka i Vladi i Ustavnom sudu što ljudi očekuju, a to je referendum.

“Tražim da barem u jednakom vremenu koliko je nama trebalo za prebrojavanje potpisa i oni prebroje potpise i nakon toga iniciraju referendum”, kazao je Petrov.

Nino Raspudić kazao je kako su tijekom cijelog procesa protiv sebe imali cijelu vladajuću garnituru, dio medija i kompletnu lijevu saborsku oporbu:

Iz Mosta javili da su skupili dovoljno potpisa, umirovljenici podijeljeni oko referenduma

“Nasuprot onome što su nam imputirali, mi smo cijelo vrijeme vodili interesa o zdravlju i životima naših građana. Dovoljno je navesti činjenicu, koja je sada potpuno potkrijepljena podacima, da smo mi krenuli u ovu inicijativu mjesec i pol dana nakon što je u znanstvenom časopisu Lancet objavljeno kako i cijepljeni šire zarazu.

Mjesec i pol smo molili da na ulazi u bolnice i staračke domove testiraju i cijepljene i necijepljene. Nitko nas nije slušao, tvrdoglavo su inzistirali na covid potvrdama za koje se pokazalo da su besmislene, neučinkovite, a po pitanju proboja virusa u bolnice vidimo da su bile i opasne”, kazao je Raspudić.

Copy link
Powered by Social Snap