‘Moja mirovina iznosi 2.600, suprugova je bila 3.000 kuna. Koliko mogu naslijediti?’

Josip Mihaljević
22. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

S prvim danom iduće godine hrvatski umirovljenici i umirovljenice moći će naslijediti dio mirovine pokojnog partnera. Iako je reforma javnosti prezentirana prije gotovo dva tjedna, izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju nisu u proceduri javnog savjetovanja. U ovome tekstu donosimo izračun nasljeđivanja mirovine s uputama što ćete morati napraviti.

umirovljenica

Ilustracija: Unsplash

Vlada je prije desetak dana predstavila novi model obiteljskih mirovina prema kojem će se po prvi puta u Hrvatskoj moći naslijediti dio mirovine preminulog partnera uz istodobno zadržavanje vlastite mirovine. Od tada nam se više čitatelja javilo s pitanjem koja je najbolja opcija za njih pa ćemo na jednom primjeru objasniti kako se računa nova mirovina.

Mirovina joj iduće godine raste na 3.323 kune

Donosimo 10 primjera, evo kako novi model obiteljskih mirovina funkcionira u praksi!

Uzmimo primjer žene koja ima 65 godina i čija osobna mirovina iznosi 2.700 kuna. Njen suprug preminuo je prošle godine, a mirovina mu je iznosila 3.000 kuna.

Ona već danas može biti korisnica obiteljske mirovine, ali joj je trenutačni model nepovoljan budući da bi se morala odreći vlastite mirovine i uzeti 70 posto suprugove mirovine (2.100 kuna).

No, od prvog dana iduće godine moći će naslijediti dio suprugove mirovine bez da se mora odreći vlastite. Ona će u prvim danima iduće godine u najbližoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje podnijeti zahtjev za dio obiteljske mirovine.

Uz svoju mirovinu od 2.700 kuna, primat će i 623,70 kuna mirovine preminulog supruga pa će joj ukupna primanja u 2023. godini porasti  na 3.323,70 kuna. 

Kako se računa postotak nasljeđivanja?

Izračun postotka vrlo je jednostavan. Ako ste u opciji da koristite vlastitu mirovinu, sve što vam je potrebno jest iznos mirovine preminulog partnera koji u ovom slučaju iznosi 3.000 kuna.

Sve što trebate napraviti jest pomnožiti iznos mirovine koja se nasljeđuje s 0,77. U ovom slučaju to iznosi 2.310 kuna. Kako bi došli do postotka nasljeđivanja, od tog broja trebate uzeti 27 posto koji se dodaje na osobnu mirovinu. U ovom slučaju to je spomenutih 623,70 kune. Skraćeni izračun može biti iznos mirovine koja se nasljeđuje x 20,8% = dodatak.

Mukotrpno čekanje

umirovljenici
Jeste li uočili najveću zapreku u novom modelu obiteljskih mirovina? Mnogi će se načekati

U slučaju da žena iz našeg primjera nema 65, nego, recimo, 62 godine, onda će se morati načekati. Prema najavama, nasljeđivanje dijela mirovine pokojnog partnera bit će moguće samo ako korisnik koji nasljeđuje ima 65 godina života.

Da naša čitateljica ima 62 godine, morala bi čekati dodatne tri godine kako bi si osigurala 623 kune veću mirovinu.

‘Moja mirovina iznosi 2.600, suprugova je bila 3.000 kuna. Koliko mogu naslijediti?’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap