Modna industrija ignorira starije kupce i time gubi milijarde!

Jasmina Grgurić Zanze
21. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Zvuči nevjerojatno, ali zbog diskriminacije starijih osoba koje namjerno ignorira kao ciljanu skupinu, modna industrija gubi milijarde dolara. Da fokusiranost isključivo na mlađe generacije kojima se obraćaju modne i kozmetičke tvrtke dovodi do gubitka prihoda, potvrdilo je i nedavno istraživanje Instituta za dugovječnost.

Jane Fonda (Snimak zaslona/Youtube)

Modna i kozmetička industrija sramotno na stranu gura starije kupce, a prema istraživanju britanskog Instituta za dugovječnost, takva diskriminacija mogla bi ih koštati oko 11 milijardi funti u narednih 20 godina, piše The Guardian.

Stariji troše 21 posto više na odjeću i cipele

Da izbjegavanje starijih generacija kao ciljanih skupina u marketingu industrije mode i ljepote nije mudro, govori i podatak da su starije osobe, prema analizi, povećale potrošnju na odjeću i cipele za 21 posto, odnosno gotovo tri milijarde funti između 2011. i 2018. godine. Prema predviđanjima, upravo će osobe starije od 50 činiti ključnu bazu konzumenata ovih proizvoda. No, unatoč potrošačkoj snazi s kojom sve te generacije raspolažu, diskriminacija koju modna industrija provodi čini da se oni osjećaju staromodnima.

Zaštitno lice Rihannine kampanje - model Joani Johnson ima 68 godina

Tako su žene starije od 75 godina za potrebe istraživanja kazale kako prestaju trošiti na modu, iako imaju ušteđevinu te i dalje žele izgledati moderno. No, jednostavno, njima se modne kuće ne obraćaju, jer ne prepoznaju modu i stil starijih generacija. Da to sada već predugo traje, potvrđuje i istraživačica Diane Kenwood iz Instituta za dugovječnost. Ipak, dodajte da se nazire mala promjena u takvom stavu, no ona mora biti veća.

Tako se posljednje desetljeće povećao broj starijih modela u oglašavanju, ali i dalje ne možemo govoriti o standardu, već iznimkama. Imao tako javnosti poznate primjere Jane Fonde i Helen Mirren,  Joni Mitchell i Julie Roberts čija su se lica pojavljivala u reklamama poznatih kozmetičkih proizvoda.

Nude vječnu mladost, jer se panično boje starosti

“Modni i kozmetički brendovi godinama ignoriraju starije kupce. Umjesto da razumski dohvate i te demografske skupine, oni vrebaju njihove nesigurnosti te koriste propagandu straha od starenja kako bi prodali proizvode koji obećaju besmislenu i štetnu ideologiju vječne mladosti” – kaže fotograf i autor, pokretač programa za starije, Ari Seth Cohen.

Agnès Varda, 89-godišnjakinja sa stilom zasjala na crvenom tepihu i pokazala mladima što je moda

On upozorava da iako imamo sve više “sijedih glava” u reklamama, da zapravo proizvođači uopće ne znaju što stariji kupci žele i kako doprijeti do njih. Ono što je u posljednje vrijeme napravilo najveći zaokret jesu žene na društveni mrežama, posebice na Instagramu. Brendovi se sve više okreću takvim sadržajima kako bi ostavili traga u manjim zajednicima, radije nego da moraju smišljati čitavu globalnu kampanju koja uostalom i nije sklona starosti, nego upravo suprotno, strahu od smrtnosti.

Posve je apsurdno što se granica mladosti u industriji mode i ljepote postavila na 40 godina, nakon kojih se pretpostavlja da moda više nije u sferi interesa jedne žene. No, s druge strane, živimo sve dulje, a žene nikada nisu bile na većem stupnju emancipacije pa je teza iz prošloga stoljeća postala, najblaže rečeno, potpuno suluda. Osim toga, žena od 50 godina ima daleko veće financijske mogućnosti nego ona od 20, za koju se trendovi stvaraju i nose na modnim pistama.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap