Modna blogerica u 70.: ‘Mogućnost da se bavim onim o čemu sam sanjala u mladosti učinila mi se sjajnom idejom’

Ana Kanazir
29. listopada 2022.
Priče
A- A+

Jadranka Olivari – Jirasek je 70-godišnja autorica modnog bloga i Instagram profila Oliva Style posvećenih modi, a posebno je zanimljiva zbog svojih inspirativnih statusa, zarazne energije koja se može vidjeti i preko fotografija, ali i zbog osmijeha na koji nitko ne ostaje imun. Popričali smo s ovom majkom, bakom, blogericom i odvjetnicom koja je još uvijek u radnom odnosu.

jadranka olivari

Jadranka Olivari | Facebook Olivia Style

Jadranka svoj blog piše oko deset godina, a priznala nam je kako su počeci bili nešto drugačiji jer je jedina svojih godina pisala o modi. S vremenom su je prepoznali mnogi mediji, ali i ljudi na ulici, a dobila je i nadimak “najstarija blogerica u Hrvatskoj” koji je posebno veseli. Otkrila nam je kako sve stiže, o čemu najviše voli pisati i tko joj pomaže oko fotografiranja.

Na početku je trebalo puno strpljenja

Iako joj se čini kako je blog pokrenula jučer, kada pogleda unatrag, Jadranka shvati koliko je dugih i lijepih godina iza nje, a samim time se i divi svojoj ustrajnosti. Da pokrene svoj blog o modi ju je potaknula njezina kćer Vanda koja joj je podrška i po potrebi pomoć za fotografiranje. Priznala nam je kako je blog je nastao kao posljedica ljubavi prema modi, ali i modnog novinarstva. Blog je zapravo na neki način neostvarena ambicija modnog dizajniranja iz mladosti.

– Snovi često ostaju snovi, ali mogućnost da se bavim onim o čemu sam sanjala u mladosti učinila mi se sjajnom idejom.

Nakon tri godine pisanja bloga, mnogi su prepoznali njezin talent pa su joj se javili razni mediji, a često su je i žene prepoznale na ulici pa bi nekada s njima završila i na kavi.

– Kada sam krenula s objavama interes je bio relativno mali, no kada sam kao ilustracije uz objavu počela objavljivati svoje fotografije, sve se odjednom promijenilo. Rekla bih da me nakon tri godine “otkrio” jedan portal iz Makedonije. Onda su krenuli i drugi mediji. Prilozi o blogerici koja “prkosi” godinama, uobičajenom stereotipu o ženama u godinama, postali su učestaliji, pa je Oliva Style blog i na blogerskoj sceni postao prepoznatljiv, otkrila nam je Jadranka Olivari-Jirasek.

Ne srami se svojih godina

Iako je jedina ili jedna od rijetkih 70-godišnjih modnih blogerica, Jadranka uvijek kaže kako se ne srami svojih godina, štoviše – ističe ih.

– Ne savjetujem da moramo nositi odjeću koja će nas učiniti mlađima. Zašto moramo izgledati mlađe? Trebamo li zavarati druge da smo mlađe? Ja uvijek ističem svoje godine. Ne zato da dobijem kompliment ‘izgledate mlađe’, već zato što se ne sramim godina, ali i ne libim ih živjeti punim plućima, ponosno nam je rekla Jadranka.

Dodaje i kako voli teme o starenju, a najdraži citat o uživanju u starosti joj je onaj poznate glumice Ingrid Bergman: “Starenje je poput planinarenja, malo se zadišeš, ali na vrhu bolje vidiš.”

jadranka olivari

Jadranka Olivari – Jirasek | foto: Facebook, Olivia Style

Nakon bloga, došlo je vrijeme za Instagram

Nakon bloga, na red je došao i Instagram profil gdje se komunikacija odvija puno brže, ali gdje također može jednostavno komunicirati s publikom. Dodaje i kako sada već ima objavljenih preko 2.000 postova, dok je tamo prati oko 9.000 ljudi. Ipak, priznaje kako joj je omiljeni oblik izražavanja Story, dok svoj Facebook profil koristi pažljivo i na kapaljku.

Još je jedna posebnost na njenom Instagram profilu, a to je da sav sadržaj nije posvećen modi. Naime, posljednjih nekoliko godina Jadranka objavljuje i male priče koje su inspirirane svakodnevnim životom, a s kojima se mnogi mogu vrlo jednostavno povezati.

– Ne znam zašto, ali često me nešto potakne da pažljivije analiziram neku rečenicu ili riječ, a izgovorile su ih osobe kojima se u javnosti pridaje posebna važnost. Ponekad ne vjerujem svojim očima (ili ušima), pa od toga nastane pričica. Nastojim biti pozitivna. Postavljam neku granicu do koje mogu. Nikome ne dajem savjete, niti se pokušavam pretvoriti u life coacha. Prema komentarima zaključujem koliko sam pogodila temu, rekla nam je modna blogerica.

Što se tiče fotografija za blog i društvene mreže, nekada je fotografiraju kćer, suprug ili buduća snaha Ivona. Negdje u prirodi ili u trgovini, a sve se obavlja na brzinu. Svoje fotografije ne obrađuje, već je potpuno prirodna, a upravo je zato pratitelji i toliko vole.

Naravno, u svojoj je karijeri nekoliko puta naišla i na negativne komentare i to upravo od žena. Odnosili su se na njezin izgled, na bore. Neki su bili i vrlo uvredljivi, ali Jadranka se nije naljutila niti reagirala na njih. Umjesto nje, reagirale su njezine prijateljice na čemu im je zahvalna.

jadranka olivari

Jadranka Olivari-Jirasek | foto: Facebook, Olivia Style

Voli jednostavan stil

Kao netko tko voli modu, svoj stil opisuje kao jednostavan, ali s posebnom vještinom kombiniranja raznih odjevnih predmeta, a sve voli začiniti dobrim nakitom.

– Na svoje modne kombinacije ne trošim puno. Moj stil je jednostavnost. Bez velikog kićenja i boja (iako ih otkrivam u posljednje vrijeme). Ne slijedim slijepo trendove. Moj savjet je investirati u nekoliko basic kvalitetnih komada i onda ih “reciklirati”. Godinama.

I dalje radi kao odvjetnica

Iako ima 70 godina, Jadranka i dalje uživa u svojem poslu odvjetnice. Kaže kako ima tu privilegiju da ju zakon ne prisiljava da ode u mirovinu, iako već pet godina ima uvjete za nju.

– Ovih pet godina mi je u profesionalnom smislu donijelo najviše potvrda. Ponosna sam na sjajnu presudu Ustavnog suda RH kojom se zabranjuje diskriminacija po osnovi dobi kod prijevremenog odlaska u mirovinu, a koju sam ishodila za jednu stranku. Bilo je još toga. I to sve u dobi kada je moja generacija gotovo zaboravila kada je otišla u mirovinu. Još uvijek radim jer se osjećam sposobnom svladati sve profesionalne prepreke. Ljuti me jedino saznanje da ću biti kažnjena s manjom mirovinom što budem duže radila.

Posao nekada zna biti i težak jer tuđi problemi na kratko postaju njezini, a njezin blog, odnosno Instagram profil joj nerijetko dođu kao ispušni ventil.

jadranka olivari

Jadranka Olivari-Jirasek | foto: Facebook, Olivia Style

Poruka za kraj

Jadranku smo pitali koji su joj planovi za budućnost.

– Ne planiram neke velike promijene. Posao je još uvijek opcija. Blog i Instagram profil zasad ostaju u obimu koji mogu svladati uz svakodnevne obveze. Uvijek su moguća iznenađenja. Što mislite o nekoj kolumni u Mirovini.hr? Bila bi idealna, zar ne?

Ovu smo modnu blogericu pitali i ima li neku poruku za osobe koje bi isto htjele objavljivati neki sadržaj, ali se možda ne usude zbog svojih godina, a evo što nam je odgovorila:

– Ne treba se opterećivati godinama ili mogućom osudom. Hrabrost nema prepreke u godinama. One nas čine možda funkcionalno osjetljivijima, ali zato daju neku vrstu sigurnosti. Zato, hrabro krenite u ono što priželjkujete. Imate ideju? Realizirajte je, rekla je Jadranka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap