Moda vrijedi i za žene starije od 60 godina, ali uz neka pravila

Jasmina Grgurić Zanze
5. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Modna industrija uglavnom se ne obraća ženama starijima od 50, a kamo li 60 godina. Kada se postavljaju najnoviji trendovi, starije dame ne predstavljaju ciljanu skupinu pa tako ispada kao da ni ne postoje. Međutim, mnoge od njih i stasom i odabirom odjeće jasno dokazuju kako su najveće modne kuće i te kako u krivu. Dobar modni odabir u trećoj životnoj dobi ne samo da vas može pomladiti, nego učiniti i zavodljivim i sofisticiranim. Naravno, uz nekoliko pravila.

Starije žene u modu unose osobni pečat i karakter (foto: Pixabay)

Ono što će ženu stariju od 60 godina uistinu proljepšati je prije svega njezino prihvaćanje vlastite dobi, umjesto pokušaja da izgleda mlađe. Jedan od najvećih mitova je da žene u tim godinama nemaju potrebu izgledati lijepo i sa stilom. Današnje društvo, koliko god da je s jedne strane napredovalo, i dalje je prepuno konzervativnih predrasuda pa se tako već pomalo i kulturološki žene starije od 60 godina smatraju nevidljivim, opuštenim i neseksualnim bićima. Samim time, okolina često vjeruje da im ljepota i vlastita senzualnost ne znače ništa, jer one više nisu dio svijeta mode i umjetnosti. S druge strane, u tome nas opovrgavaju brojni primjeri koje ne susrećemo samo na crvenim tepisima, nego i na ulicama i u lokalnim dućanima. Nekako ostanemo iznenađeni kada vidimo dotjeranu 65-godišnjakinju u suknji i finim kožnim salonkama usred bijela dana. Također, takav prizor smatramo značajnijim modnim istupom nego 40 godina mlađu osobu u trendovskim trapericama.

Jedan od razloga zašto starijim ženama ne treba trendovska odjeća da izgledaju dobro je taj što imaju više samopouzdanja i svijesti o sebi pa je i odjeća odraz karaktera s kojim se stapa u cjelinu ostavljajući snažan dojam. Međutim, kod modnog eksperimentiranja lako može doći do pogrešaka pa je zato važno uvijek držati se nekoliko osnovnih pravila:

[FOTO] Što smo nosili od modnih 20-ih kroz naredna desetljeća?

Klasika u skladu s godinama – Pokušati izgledati mlađe putem odjeće, naprosto je pogrešno. Naime, ne samo da biste mogli izgledati očajno, nego i starije jer pretjerano mladenački detalji vaše godine mogu samo naglasiti. To se prije svega odnosi na vrtoglavo visoke potpetice i kratke suknje, pri čemu vaša dobra forma neće popraviti tu sliku, bez obzira na laskajuću figuru. Dapače, odijevanje u skladu s godinama učinit će vas mlađim zato što neprimjerenom odjećom nećete odvlačiti pažnju na svoje godine, nego na modernu frizuru, zdravu kožu i dobru liniju. Pritom, uvijek birajte klasiku jer ona za razliku od prolaznih trendova uvijek opstaje i na starijim osobama djeluje sofisticirano.

Stil u skladu s ulogom koju želite – Prednost starenja je u tome da se kao osobe profiliramo, jako dobro znajući tko smo, što želimo i kamo idemo. Upravo taj stav i čvrstinu karaktera treba naglasiti i naše odijevanje. To može biti poslovni, sportski ili elegantni stil. Najvažnije je da ga provlačimo kroz razne varijante i prigode jer ćemo se osjećati dobro i slati poruku onoga što uistinu jesmo. Zašto biste hodali u crnoj haljini ako volite planinariti i obrnuto, birali trenirke ako uopće niste sportski tip. Eleganciju uvijek možete “razbiti” ravnim udobnim cipelama, a sportski stil začiniti klasičnijim tenisicama ili lijepom maramom.

Sloboda osobnog modnog pečata – Žene starije od 60 godina mediji i društvo često marginaliziraju, čineći ih nevidljivima. Pa opet, neke od njih postale su prave modne ikone. Pogledamo li samo glumice poput Helen Mirren ili Meryl Streep brzo shvatimo kako se sa stilom može izvrsno nositi i izgledati i u starijoj dobi. Dapače, vrijeme je to  kada našim odjevnim kombinacijama možemo dati osobni pečat koji se može ispoljavati kroz određenu boju ili uzorak. Vaš zaštitni znak mogu biti zanimljive ogrlice određenog dizajna, torbe u istom stilu, pojedini modni dodatak pa čak i frizura ili boja kose.

Uži krojevi da, ali otvoreni ne – Jedna od najvećih zabluda je da starije žene trebaju nositi široku, vrećastu odjeću. Nipošto, čak ni kada je o torbama riječ. Uvijek odabirite hlače užih nogavica, što naravno ne znači da trebate nositi pripijene traperice, ali uži krojevi laskat će vašoj figuri bez obzira na godine. Radije na uže traperice izaberite širi gornji dio poput prozračne tunike ili tanje veste, a razmislite i o dolčevitama koje na starijim damama uvijek dobro izgledaju, pogotovo u crnoj boji. Razlog su bore na vratu, a isto pravilo vrijedi i za preotvorene krojeve koje treba izbjegavati na bilo kojem dijelu tijela, jer osim što će istaknuti nedostatke, mogu djelovati i vulgarno. Tako je za vrijeme vrućina uvijek mudrije izabrati haljinu kratkih rukava, nego onu bez.

Modni dodaci kao glavni adut – To što je žena u godinama, ne znači da njezine cipele trebaju biti samo udobne. Elegantne modele možete učiniti udobnijima za hodanje s raznim nevidljivim ulošcima. Što se torbi tiče, one s godinama trebaju biti što manje, a vašim godinama neće smetati čak ni ako su po posljednjoj modi, dapače. Upravo su torbe te koje možete birati neovisno o godinama, ali zapamtite da klasika i kvalitetni materijali uvijek dobro izgledaju. Dobra frizura najbolji je modni dodatak, a sa slojevitim šišanjem nećete pogriješiti. Priuštiti si možete i dužu kosu, bez obzira na uvriježeno mišljenje kako ona s godinama treba biti što kraća. Prilikom izbora boje kose, radije se odlučite za prirodne nijanse, nego primjerice žarko crvenu koja može skrenuti pažnju na vaše godine. Umjesto starinskih gumba, radije birajte zanimljive zatvarače, a dizajn vašeg nakita neka ipak ostane minimalistički i funkcionalan. Boja kao modni dodatak može izgledati vrlo efektno, a ako se najbolje osjećate u crnom od glave do pete, birajte različite teksture tkanina kako ne biste izgledali monotono, a razbiti je uvijek možete s malo sive i bež.

I ne bojte se eksperimentirati jer u godinama si možete priuštiti malo ekstravagancije i luckastog štiha.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap