Mnogi misle da je ona Messijeva baka, a sada umirovljenicu smatraju argentinskom srećonošom

Milan Dalmacija
19. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Brojni videozapisi burnih proslava pobjeda argentinske nogometne reprezentacije nisu mogli proći bez 76-godišnje Maríje Cristine Mariscotti. Mnogi ju miješaju s Messijevom bakom, no oni koji je znaju ističe da je ona njihova srećonoša koja je donijela naslov prvaka njihovoj reprezentaciji i trofej Lionelu Messiju.

Maria Cristina Mariscotti je 76-godišnja zvijezda navijanja u Argentini | Screenshot: Twitter/Diario Ole

Argentina je po treći puta u povijesti osvojila naslov svjetskog prvaka u nogometu. Nedjeljno finale protiv Francuske ujedno je bila i posljednja utakmica Lionela Messija na Svjetskim prvenstvima, a osvajanjem vrijednog pokala je postao prvi čovjek koji je osvojio sve trofeje u svim natjecanjima u kojima je igrao.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Euforija je u Argentini bila ogromna od početka natjecanja, a doček nogometaša u Buenos Airesu uvelike podsjeća na naš prije četiri godine. U gomili se vjerojatno nalazi i 76-godišnja María Cristina Mariscotti. O njoj smo pisali nakon pobjede Argentine nad Australijom u osmini finala SP-a. Tad se na društvenim mrežama pojavio video u kojem ona, s argentinskom zastavom u rukama, ulazi u veselu gomilu navijača koji su slavili na ulicama.

Nakon pobjede nad Hrvatskom u polufinalu, svjetski su mediji pisali kako su se tisuće navijača okupile pred kućom bake Lionela Messija. No, njegova baka Celia, koja je i zaslužna za njegove prve nogometne korake, preminula je kad mu je bilo 11 godina, piše Sportsmanor. Kasnije se pojavila informacija da su navijači ipak promašili kuću. No, nisu, jer im je, umjesto Messijeve bake, mahnula upravo María Cristina.

Srećonoša dozvala pobjedu

Pojavio se i novi video na društvenim mrežama u kojem Argentinci slave naslov na ulicama svojih gradova, a među njima je ponovno María Cristina Mariscotti. Pojedini mediji su ponovno napisali kako je riječ o Messijevoj baki te su joj dali ime Abuela. No, riječ “abuela” znači baka.

Ovako se navija za svoju zemlju: Starija Argentinka sa zastavom uletjela u veselu gomilu

Kako bilo, ova 76-godišnjakinja postala je centar svih navijačkih zbivanja, iako to najradije ne bi bila. Istaknula je da se više voliti baviti vrtlarstvom nego pratiti nogomet. Donedavno nije ni imala argentinski dres i zastavu.

– Nisam čak ni “abuela”. Nemam unuke. Ja sam teta. Izlazim iz kuće kako bih se pridružila slavlju, i iako sam bila jedina žena, ti dečki su me usvojili kao svoju, rekla je Mariscotti za Washington Post.

Ubrzo je doživjela slavu u Argentini, ali i diljem svijeta. Radijski su reporteri govorili o njoj, fotografije su dospjele u vijesti, a mnogi se slažu da je njena pojava na ulici, s argentinskom zastavom u rukama, svojevrsna “cábala”, odnosno praznovjerni ritual koji bi trebao odvesti Messija i ostatak ekipe do trijumfa.

– To je bilo potpuno neplanirano. Tijekom slavlja smo se sreli s jednom starijom ženom i ona je sad najsretnija osoba na svijetu. Dolazila nas je tražiti nakon svake utakmice i tako je postala naša srećonoša, objasnio je Octavio Ruggiero koji je putem TikToka u svijet odaslao snimke njena slavlja.

Prva baka Argentine

Ona je poslije svake utakmice obilazila raskrižje dviju ulica na kojem su se okupljali navijači, koji su joj uzvraćali pjesmom: “Abuela la-la-la-la”. Podsjetilo ju je to na izlaske u mladosti.

Lionel Messi je u finalu, a ispred kuće njegove bake - ludnica: Tisuće navijača skandirale dok se nije pojavila

– I ja sam jednom bila mlada. Volim tulumariti. Zašto si ne bih dopustila da se malo zabavim?, zapitala se Mariscotti.

Naposljetku je ona odlučila prihvatiti svoju ulogu srećonoše. Praznovjerje je “pojačala” i time što se redovito pojavljivala u majici druge boje. Postala je opsjednuta Lionelom Messijem. Smatra da je on obiteljski čovjek koji je zaslužio osvojiti najveću nagradu u sportu, pogotovo zato jer ga nisu svi oduvijek prihvaćali zbog drugog “nogometnog božanstva”, Diega Armanda Maradone.

Za Argentinu, koja se godinama bori s ogromnom inflacijom, malim mirovinama o kojima smo također pisali i velikim političkim podjelama, ovakav trenutak je bio itekako potreban.

– Bilo bi to više od nogometnog uspjeha. Potreban nam je trenutak radosti, zaključila je María Cristina Mariscotti, slobodno možemo reći – prva baka Argentine.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap