Mislili ste da ste gotovi s doprinosima? Evo kako umirovljenici financiraju vlastite mirovine

Josip Mihaljević
29. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Cijeloga života plaćate doprinose za mirovinsko osiguranje, a onda vas u starosti dočeka crkavica. I baš kada ste mislili da ste s doprinosima gotovi, potajno ih i dalje plaćate trošenjem svoje mirovine. Evo kako je to moguće.

stariji

Foto: Unsplash

Ako zavirimo u Financijski plan Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2021. godinu, možemo vidjeti kako se od doprinosa za mirovinsko osiguranje prikupilo 24,6 milijardi kuna. Malo niže u rashodima pak vidimo da je godišnji trošak isplate mirovina 42,62 milijarde kuna.

U idealnom svijetu doprinosima bismo trebali pokriti trošak isplate mirovina, ali u Hrvatskoj tomu nije tako.

doprinosi proračun

Foto: Mirovina.hr

 

Kako umirovljenici sami financiraju svoje mirovine

zdravko marić
Marić ranije najavio niži PDV na hranu: S obzirom na pandemiju, to još nije na stolu

Tijekom radnog vijeka bili ste obvezni uplaćivati doprinose za mirovinsko osiguranje. No, omjer radnika i umirovljenika je posljednjih godina na povijesno niskim razinama i doprinosi već dulje vremena ne mogu pratiti godišnji trošak mirovina.

Razlika koja nedostaje od doprinosa i troška isplate dolazi kroz proračunsku injekciju, a najvećim dijelom se radi o prihodima po PDV-u. U Hrvatskoj je opća stopa PDV-a 25 posto, druga najveća u Europskoj uniji (Mađarska ima 27 posto).

PDV plaćaju svi građani, ali i građani drugih država koji u Hrvatskoj troše novac. Kada strani turist kupi sladoled u sezoni, mali komad njegovog troška će završiti u proračunskoj injekciji kojom se nadomješta razlika između prihoda i rashoda mirovinskog sustava. Naravno, svojom potrošnjom u ovom zmija-jede-vlastiti-rep sudjeluju i sami umirovljenici.

Dio PDV-a je dodatni mirovinski doprinos

Državna tajnica Majda Burić: "Ne bih govorila o rupama u mirovinskom sustavu"

Država je od PDV-a u 2020. godini ‘ubrala’ 55,9 milijardi kuna. Malo više od 18 milijardi kuna je kroz “opće prihode i primitke” proslijedila Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a oni su to spustili natrag umirovljenicima na račune. Mirovina se brzo potroši, a država opet kroz tu potrošnju svakog pojedinog umirovljenika ubere PDV i cijeli ciklus počinje ispočetka.

Kako nitko od vladajućih ne iznosi planove da se iz ovog začaranog kruga izađe, a iz Ministarstva su svojedobno pokušali negirati postojanje “rupe” u mirovinskom sustavu uz objašnjenje da je “tako svuda u Europi”, dio PDV-a se i tehnički može početi smatrati dodatnim (skrivenim) doprinosom za mirovinsko osiguranje.

Copy link
Powered by Social Snap