Marić ranije najavio niži PDV na hranu: S obzirom na pandemiju, to još nije na stolu

Josip Mihaljević
18. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravko Marić danas je uočio sastanka užeg kabineta Vlade izjavio da ranije najavljeno snižavanje stope PDV-a na hranu još uvijek nije na stolu.

zdravko marić

Foto: Zdravko Marić | Youtube screenshot

Ministar financija Zdravko Marić najavio je prije tri tjedna kako vlada planira spustiti stopu PDV-a na svu hranu. No, kako je danas otkrio medijima prije sastanka užeg kabineta Vlade, ta mjera zbog pandemije “još uvijek nije na stolu”, piše N1.

inflacija
Sve se više priča o dolasku inflacije: Evo što ona može napraviti vašim mirovinama

“S obzirom na pandemiju i sve izazove s kojima se suočavamo, to u ovom trenutku još uvijek nije na stolu jer se nisu stekli uvjeti. No o tome razmišljamo”, kazao je Marić.

Dodao je odmah da niža stopa PDV-a na hranu ne mora nužno značiti i snižavanje cijena proizvoda i usluga u što smo se mogli uvjeriti, primjerice, kod bezreceptnih lijekova, ali i ranijih sniženja PDV-a na hranu.

“Tržište, odnosno ponuda i potražnja, je ono koje diktira”, kazao je Marić.

Upitan o inflaciji, koja je prisutna i u Hrvatskoj, Marić kaže kako se radi o temi koja nije zanemariva. Prema posljednjim podacima DZS-a, inflacija je u srpnju na godišnjoj razini iznosila 2,8 posto, najviše od travnja 2013.

godine.

“Inflacija je zvijer, koja ako se pritaji, ona spava. No uvijek se i lako može probuditi”, kazao je ministar.

Inflaciju možemo “vidjeti” na trgovačkim policama, ali snažniji rast cijena dogodio se u cijenama materijala i sirovina. Od dobrih vijesti je izdvojio da u rujnu ili listopadu stiže predujam novca iz EU za Nacionalni plan

oporavka. Hrvatska bi trebala dobiti 13 posto od 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava. Do sredine 2023., kaže Marić, Hrvatska bi trebala povući 46 posto ukupnih sredstava iz europske omotnice.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap