Mirovine žena sve su manje u odnosu na muškarce, Hrvatska među najsiromašnijima

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska je tek jedna od šest zemalja Europske unije u kojoj se razlika u visini mirovina žena i muškaraca dodatno povećala, umjesto da se smanjuje kao i na razini EU-a te većine članica. Isto tako, ne ohrabruje ni podatak da smo peta od ukupno 27 zemalja s najvećim siromaštvom upravo među umirovljenicima, pri čemu je gotovo svaki treći u riziku.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska je, prema najnovijim objavljenim podacima Eurostata, jedna od šest zemalja Europske unije u kojoj se razlika u visini mirovina muškaraca i žena povećala, umjesto da se smanjuje, a na visokom smo petom mjestu po siromaštvu umirovljenika s gotovo 30 posto onih u riziku od bijede i neimaštine.

Mirovine žena 28 posto niže od mirovina muškaraca

Rodni jaz u mirovinama smanjuje se, no ne i kod nas. Naime, žene su na području EU-a tijekom 2019. godine dobivale čak 29 posto nižu mirovinu nego muškarci. U usporedni sa 2010. godinom, ta se razlika smanjila za pet posto. U Luksemburgu umirovljenice imaju čak 44 posto manju mirovinu nego umirovljenici, a slijede je Malta i Nizozemska sa 40 posto, Cipar sa 39, Austrija sa 37 i Njemačka sa 36 posto razlike. Hrvatska bolje stoji sa 28 posto razlike, što je za jedan posto ipak ispod europskog prosjeka.

Žene imaju 419 kuna nižu mirovinu, razlika svake godine sve veća!

Međutim, nalazimo se među šest zemalja u kojima se ta razlika s godinama povećava, umjesto da se smanjuje kao u većini država. Rodni jaz u mirovinama u Hrvatskoj se od 2010. povećao za dva posto, jednako koliko u Italiji. Najznačajniji porast zabilježen je na Malti (sa 22% u 2010. na 40% u 2019.), a slijedi Latvija sa šest posto te potom Litva i Slovačka sa tri posto.

Najmanja razlika u mirovinama između žena i muškaraca zabilježena je u Estoniji (2%), a slijede Danska (7%), Mađarska (10%), Slovačka (11%) i Češka (13%).

Skoro je svaka treća osoba starija od 65 siromašna!

Dok se rodni jaz uglavnom smanjuje, siromaštvo umirovljenika u Europskoj uniji iz godine u godinu samo raste. Tijekom 2019. u riziku od siromaštva bilo je 15,1 posto starijih od 65, dok ih je godinu dana ranije bilo 14,5 posto, a 2014. godine 12,3 posto. Žene su pritom u većem riziku od siromaštva za tri do četiri posto.

Svaki sedmi umirovljenik u riziku je od bijede i neimaštine, a Hrvatska je puno lošija od tog prosjeka Europske unije te se nalazi na visokom petom mjestu sa 28 posto starijih od 65 u riziku od siromaštva. Četiri lošije zemlje sa stopom iznad 30 posto u 2019. godini bile su Latvija (54%), Estonija (51%), Bugarska (36%) i Litva (35%), dok su najniže stope bile u Luksemburgu (7%).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap