Mirovine u 2024. rastu i u Njemačkoj, povećanje je minimalno

Jasmina Grgurić Zanze
7. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Mirovine se u Njemačkoj usklađuju jednom godišnje tijekom ljeta, a prema sadašnjim procjenama koje proizlaze iz Vladinog izvješća o mirovinskom osiguranju povećanje će iznositi svega 3,5 posto. Manje je to od ovogodišnjeg rasta koji je iznosio oko pet posto.

euri u rukama

Euro | Foto: mirovina.hr

Prosječna mirovina u Njemačkoj kreće se na razini oko 1.500 eura, no za taj iznos Nijemci moraju raditi najmanje 40 godina za prosječnu bruto plaću od najmanje oko 3.600 eura mjesečno. Više rada za veću plaću logično donosi veću mirovinu pa tako nije nemoguće ostvariti ni iznos od nevjerojatnih 3.000 eura.

Njemački umirovljenici u ljeto iduće godine mogu očekivati ​​povećanje mirovina od 3,5 posto, pokazuje Vladino izvješće o mirovinskom osiguranju u koje je novinska agencija DPA imala uvid, prenosi Fenix magazin.

Rad starijih | Pexels
I njima je inflacija: Njemačka ljevica traži povećanje mirovina za 200 eura

Glasnogovornik Ministarstva rada rekao je u srijedu da je izvješće trenutno u koordiniranju. Točna stopa poskupljenja od 1. srpnja 2024. još nije konačno definirana, jer će biti na dnevnom redu u proljeće.

Mirovine se usklađuju godišnje, tijekom ljeta, s kretanjem plaća u zemlji. Procjena za iduću godinu stoga je niža od ovogodišnjeg povećanja koje je u Njemačkoj dobilo oko 21 milijun umirovljenika. Mirovine su porasle za 4,39 posto u zapadnim saveznim zemljama i 5,86 posto u istočnim saveznim zemljama.

Različitim povećanjem mirovina u takozvanim starim i novim saveznim zemljama je izjednačeno, pa će ubuduće povećanje posvuda biti jednako.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap