Mirovine su rasle, ali rastu i režije: Umirovljenici prisiljeni štedjeti na grijanju

Jasmina Grgurić
30. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Posljednjim redovnim usklađivanjem, mirovine su u drugoj polovini ove godine rasle prosječnih 60 kuna. Međutim, rastu i troškovi grijanja pa umirovljenici “povišicu” neće posebno osjetiti. Naime, svaki četvrti stariji građanin u Hrvatskoj je siromašan, a većina umirovljenika prima mirovinu manju od prosječnih 2.500 kuna što ih stavlja u zonu siromaštva.

Ilustracija: Unsplash

Uoči nadolazeće sezone grijanja, građane čekaju i veći režijski troškovi. Poskupjela su drva, a očekuju se i veće cijene ostalih energenata. Umirovljenici već imaju uhodani način štednje, dobro se obuku, griju samo jednu prostoriju ili radijatore drže na minimumu. Među njima je i umirovljenica Ana.

“Obučem se toplije kad nešto radim ili ako sjednem i manje se grijem, samo u jednoj prostoriji. Druge uopće ne grijem. Plina po zimi dok se grijem, jer sve imam na plin, bude mjesečno do 400 kuna“ – rekla je za Novu TV gospođa Ana.

Grijanje putem klime u dvosobnom stanu u Splitu troši oko 400 kuna struje. Na plinsko grijanje u Zagrebu odlazi dvostruko više, oko 800 kuna mjesečno. Za otprilike jednaku stambenu površinu od oko 60 četvornih metara grijanje preko toplinarstva u Rijeci će koštati  635 kuna, koliko je otprilike i u ostalim gradovima. Tamošnji je Energo podigao cijene, dok će plin u Zagrebu koštati po kilovat satu oko 32 lipe, dakle oko 10 posto više nego u prošloj sezoni.

Stigle veće mirovine: Provjerili smo što možemo kupiti za "povišicu" od 60 kuna na tržnici

Građani sve skuplja drva kupuju i na rate, dok neki umirovljenici mjesečno moraju izdvojiti i pola mirovine samo za grijanje.

Hrvatska energetska regulatorna agencija, HERA, je još početkom ožujka donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i to za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019., kao i za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. godine. Povećanje cijene plina utječe i na korisnike toplinske energije, jer toplane koriste plin kao glavni energent, zbog čega je povećana cijena centralnog grijanja.

 

 

Mirovine su rasle, ali rastu i režije: Umirovljenici prisiljeni štedjeti na grijanju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap