Stigle veće mirovine: Provjerili smo što možemo kupiti za “povišicu” od 60 kuna na tržnici

Jasmina Grgurić
12. rujna 2019.
Priče
A- A+

Mirovine uvećane za 2,44 posto, kao rezultat drugog ovogodišnjeg usklađivanja prema rastu potrošačkih cijena i plaća, stigle su na račune hrvatskih umirovljenika. Isplata za kolovoz obuhvatila je i zaostatak “povišice” za srpanj. Rast je, ovisno o visini primanja, jednima donio 20, drugima 250, a prosječnom umirovljeniku sa 2.444 kune mirovine, 60 kuna. Što se može kupiti za taj iznos, provjerili smo s prodavačima i starijim građanima na sisačkoj Gradskoj tržnici.

Umirovljenici “povišicu” potrošli na tržnici Foto: Mirovina.hr

Pet kilograma krumpira, glavica kelja, glavica zelja, nekoliko velikih poriluka i mrkve, blitva, peršin i celer za juhu… Sve je to stalo u računicu od 60 kuna, koliko prosječnom hrvatskom umirovljeniku iznosi najnovije povećanje mirovine od 2,44 posto.

Nikola Tumpak složio nam “košaricu” za 60 kuna Foto: Mirovina.hr

“Možda se 60 kuna čini malo, ali kao što vidite, kada stavimo na hrpu, dosta je to povrća i može se od njega skuhati za tjedan dana. Kupci su nam većinom umirovljenici. Stalno dolaze na tržnicu, dok su mladi više po centrima. Neki paze više na potrošnju, neki manje, ponekad traže malo jeftinije pa im dam, a što ću s njima? – priča nam Nikola Tumpak, jedan od najmlađih prodavača na tržnici u Sisku, gdje svakodnevno nudi svježe povrće sa svog obiteljsko- poljoprivrednog gospodarstva.

Dobila 70 kuna: “Bolje oni meni, nego ja njima”

Milena Žugaj došla je po papriku, a na povećanje mirovine se ne žali, pogotovo kada bi za koji mjesec stiglo još jedno takvo.

Mileni Žugaj mirovina je porasla za 70 kuna Foto:Mirovina.hr

“Dobila sam cijelih 70 kuna povećanja. A što da vam kažem? Bolje da oni daju meni, nego ja njima. Srećom, dobar dio hrane uzgajam sama. Imam svoj luk, krumpir, grah… Nemam jaja, zelje, sir i vrhnje… Meso isto ne kupujem, koljem prase i sama hranim piliće. Kada bi nam za dva mjeseca dali opet toliko, bilo bi super” – kaže umirovljenica u obiteljskoj mirovini, Milena Žugaj.

Umirovljenicu Ankicu najviše smeta što se govori o povećanju, jer redovno usklađivanje prema troškovima života ne predstavlja nikakvu povišicu. Također, smeta ju što jednak postotak dobivaju i oni sa tisuću kuna mirovine, i oni “povlašteni” sa 15 tisuća.

Jedan ručak za tročlanu obitelj

Umirovljenica Ankica smatra da rast troškova premašuje usklađivanje Foto: Mirovina.hr

“Ne bih bila korektna kada bih se žalila. Radila sam u dobroj firmi, dugo i na dobrom radnom mjestu. Meni se povećanje nešto i osjeti, ali neće zadugo, sada kada dođe grijanje, a i namirnice stalno poskupljuju, vidite i sami. Sve se to na kraju kompenzira s troškovima života. Za 60 kuna možete kupiti pola kilograma mesa, glavicu kupusa, kilogram paradajza, pola kilograma voća koje je jako skupo, kruh i to vam je manje više to. To vam je jedan obrok za tročlanu obitelj. Svi pričaju o povećanju mirovine, ali to je samo usklađivanje, i to tek donekle. Ne može jednaki postotak dobiti onaj s tisuću kuna mirovine, i onaj s povlaštenih 15.000. Ovo sada nije pravedno” – kaže umirovljenica Ankica.

Ima i onih koji povećanje nisu ni osjetili, jer ne samo da je maleno, nego se i “preklopilo” s minusom na tekućem računu, a u kojem su brojni stariji građani s malim mirovinama.

Baka Slavica dobila je samo 36 kuna povećanja, kupila je papriku Foto: Mirovina.hr

“Pravo da vam kažem, nisam uopće gledala koliko sam dobila, bila sam malo u minusu pa ne znam. Imam samo 1.500 kuna, znači da mi je povećanje oko 36 kuna. Nije neka razlika. Evo došla sam na tržnicu kupiti malo paprike za zimnicu. Ne može se za taj novac baš puno više kupiti” – kaže nam umirovljenica Slavica.

 

Stigle veće mirovine: Provjerili smo što možemo kupiti za “povišicu” od 60 kuna na tržnici
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap