Mirovine će se u eurima iskazivati kada na račune sjedne rekordno usklađivanje

Josip Mihaljević
28. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Trebalo bi se dogoditi pravo čudo da Hrvatska s prvim danom iduće godine ne uvede euro kao osnovnu valutu plaćanja. Pripreme su u punom jeku, ostalo je još par tehnikalija na europskoj razini, a već od rujna počinje obavezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima kako što za cilj ima kontrolu cijena. To znači da će i isplata mirovina u rujnu, a radi se o prvoj isplati gdje dolazi do rekordnog usklađivanja mirovina, biti iskazane i u eurima.

banka novac bankomat

Foto: Unsplash

Uvođenje eura praktički je gotova stvar i trebalo bi se dogoditi pravo čudo da euro od 1. siječnja 2023. u Hrvatskoj ne postane službena valuta. No, do tada ima još dosta vremena i pripreme su u punom jeku, a neke promjene moraju nastupiti već ove godine. Jedna od većih je obaveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima koje službeno započinje prvog ponedjeljka u rujnu (5. rujna 2022. godine). To znači da će se plaće, mirovine, cijene u trgovinama i na stotinu drugih mjesta morati iskazati u kunama i eurima – glavna namjera ovoga jest da se građani naviknu na nove cijene, ali i da se uspostavi mehanizam praćenja cijena kako ne bi došlo do neopravdanog poskupljenja u vidu “zaokružavanja” na štetu kupca.

Između ostaloga, to znači da će se i isplata mirovine u rujnu iskazati u kunama i eurima. Zgodan trenutak budući da se u rujnu očekuje prva isplata mirovina nakon rekordnog usklađivanja koje bi trebalo biti oko 6 posto.

Brojni izuzeci od dvojnog iskazivanja cijena

Koliko ćete plaćati kavu, jaja i mlijeko u eurima? Preračunali smo cijene pojedinih usluga i proizvoda

Dvojno iskazivanje cijena već je krenulo za neke, posebno u turizmu, iako još uvijek obaveza nije na snazi. No, od 5. rujna kada obaveza stupa na snagu postoji niz izuzetaka od obaveze dvojnog iskazivanja, piše Jutarnji list.

Dvojne cijene neće morati biti iskazane kod prodavača na štandovima i klupama na tržnicama, kioscima, OPG-ima i kod taksista. Također, zato što bi došlo do povećanog troška, cijene ne moraju biti iskazane u eurima na totemima i agregatima benzinskih postaja, različitim prodajnim automatima, samoposlužnim uređajima za prodaju, igrama na sreću, zrakoplovnim kartama, kartama za javni prijevoz, kuponima za popuste, iznosu povratne naknade na ambalaži, SIM karticama i otisnutim ulaznicama za kazalište ili koncerte.

I dok, primjerice, na benzinskim postajama cijena u eurima neće morati biti iskazana na velikom elektroničkom ekranu, na računu ipak hoće. Slično je i kod taksija, taksimetar neće morati pokazivati cijenu u eurima, ali će na računu uz kune osvanuti i iznos u eurima.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap