Koliko ćete plaćati kavu, jaja i mlijeko u eurima? Preračunali smo cijene pojedinih usluga i proizvoda

Matej Markovinović
18. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska, kako trenutno stvari stoje, ispunjava sve potrebne uvjete za uvođenja eura od 1. siječnja 2023. godine. Središnji tečaj po kojem ćemo zamjenjivati kune je 7,53450, pa iako će se uskoro cijene početi prikazivati u eurima i kunama, već je sad moguće preračunati koliko ćemo plaćati proizvode i usluge.

Foto: Unsplash

Hrvatska u ovom trenutku ispunjava sve uvjete za uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine, a središnji tečaj razmjene kuna već je odavno određen – 7,53450. Kako bi se zaštitilo domaće potrošače, dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima počinje 5. rujna ove godine.

To, naime, znači da ćete od rujna u trgovinama moći vidjeti cijene u eurima i kunama. No, budući da je riječ o velikoj promjeni, odlučili smo uzeti  neke osnovne namirnice i usluge te preračunati koliko bi one koštale da se, primjerice, danas uvede euro.

Za početak, uzet ćemo cijenu za 10 M jaja, koja u jednom popularnom trgovačkom lancu iznosi 14,79 kuna. To je, dakle, preračunato u eure 1,96 eura. Za popularnu Franckovu “ciglicu” kave od 250 grama, trenutno je potrebno izdvojiti 22,99 kuna, odnosno 3,05 eura.

euro
Želite europsku mirovinu? Na domaće tržište stiže paneuropski mirovinski proizvod

Budući da mnogi od nas vole piti kavu s mlijekom, valja istaknuti kako će litra trajnog mlijeka, koja inače košta 6,99 kuna, preračunata u eure koštati 0,93 centa. Ako, pak, radije želite popiti kavu u obližnjem kafiću, gdje inače košta 12 kuna, platit ćete ju 1,6 eura.

Frizerka muško šišanje više neće naplaćivati 50 kuna, već 6,6 eura, a radni sat automehaničara koji prosječno košta 200 kuna, doći će ravno 26,5 eura. Pizzu iz pizzerije u vrijednosti od 45 kuna, platit ćete 5,97 eura.

Kao što i sami možete primijetiti, cijene u ovim primjerima nisu zaokružene. Hoće li pizza od 45 kuna koštati zapravo 6 eura, a jaja od 14,79 kuna 2 eura, to trenutno nije poznato. Bilo kako bilo, ne preostaje nam ništa drugo doli spremno dočekati novu valutu.

Koliko ćete plaćati kavu, jaja i mlijeko u eurima? Preračunali smo cijene pojedinih usluga i proizvoda
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap