Mirovine za 2,6 posto rastu i u Austriji, ali kod njih je to 255 kuna

Jasmina Grgurić
27. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Austrijska Vlada povećala je mirovine kako bi uklonila negativne posljedice inflacije na životni standard svojih starijih građana. Oni sa tisuću eura ne mogu podmiriti sve mjesečne troškove. Tako će 34 eura više dobivati oni s mirovinama nižim od  1.115  eura pa do 1.450 eura.

Foto: PIxabay

Austrijske umirovljenike, baš kao i one u Hrvatskoj, čekaju mirovine veće za 2,6 posto. Dok će rujansko usklađivanje mirovina od 2,7 posto u Hrvatskoj starijim osobama donijeti u prosjeku 63 kuna veće penzije, Austrijanci će dobivati 34 eura mjesečno više, odnosno 255 kuna, što je čak četiri puta više nego kod nas za jednaki postotak.

Odlučila je tako austrijska Vlada kako bi uklonila negativne posljedice inflacije na životni standard svojih starijih građana. Rezultat je to godišnje stope inflacije od dva posto, a odluka će se primijeniti od siječnja iduće godine.

Naime, tamošnja mirovina od tisuću eura nije dostatna za podmirivanje mjesečnih troškova.

‘U Austriji ima puno umirovljenika koji moraju podmiriti svoje životne troškove s tisuću eura mirovine. Važno je osigurati dostojanstveno starenje naših sugrađana’ – poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Inozemne mirovine: Hrvatski umirovljenici godišnje primaju preko 4 milijarde kuna penzija iz 15 zemalja

I kod nas se visina mirovina usklađuje s inflacijom, ali je početni iznos mirovine na koji se dodaje trošak inflacije daleko niži nego u Austriji, pa su prosječne mirovine naših umirovljenika od 316 eura u nenadoknadivom zaostatku za troškovima života. Tako su u rujnu prošle godine mirovine usklađene s rastom troškova u zemlji povećanjem od 63 kuna za primatelje prosječnih mirovina – piše Novac. hr.

Povećanje od 34 eura u Austriji će dobiti većina umirovljenika s mirovinama od 1.115 do 1.450 eura ili nižima od 1.115 eura. Prema izračunima austrijskih medija, umirovljenici s primanjima višim od 3.400 eura mogli bi računati s mjesečnim povećanjem od 68 eura.

Za ovu mjeru u proračunu Austrije osigurano je dodatnih milijardu eura, a kancelar Kurz kazao je kako ovaj izdatak neće značajnije utjecati na planiranu proračunsku politiku, niti će biti potrebe za dodatnim zaduživanjem.

Inače, Austrija isplaćuje 15. 500 mirovina našim umirovljenicima u ukupnom godišnjem iznosu od 54 milijuna eura. Hrvatska pak šalje oko pet tisuća mirovina u Austriju.

Mirovine za 2,6 posto rastu i u Austriji, ali kod njih je to 255 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap