Umirovljenici ujedinjeni protiv AstraZenece: “Nemojmo od starijih raditi pokusne kuniće!”

Josip Mihaljević
8. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Danas je u Hrvatskoj počelo cijepljenje starijih od 65 godina s AstraZenecinim cjepivom, a umirovljeničke udruge i političke stranke su ujedinjene protiv te ideje. Do sada su reagirale Matica i Sindikat umirovljenika, Stranka umirovljenika i Hrvatska stranka umirovljenika.

ljuti penzioner

Foto: Youtube screenshot

Danas je u Hrvatskoj i službeno počelo cijepljenje starijih građana AstraZenecinim cjepivom, unatoč činjenici da su pojedine članice EU odlučile da će to cjepivo prepustiti mlađoj populaciji. Stožer se pritom poziva na čistu birokraciju, odnosno na odluku Europske agencije za lijekove koja je AstraZenecino cjepivo odobrila za sve Europljane starije od 18 godina.

Umirovljeničke udruge i političke stranke: Zaustavite eksperimentiranje

Unatoč takvoj odluci Europske agencije za lijekove, Francuska, Njemačka, Italija, Švedska i Poljska neće cijepiti starije s ovim cjepivom zbog slabije učinkovitosti kod starijih.

Tko je ovdje lud? Hrvatska će starije ipak cijepiti AstraZenecinim cjepivom!

U Hrvatskoj se cijela umirovljenička “scena” digla na noge po ovom pitanju. Prvo su reagirale udruge, Sindikat i Matica umirovljenika (SUH i MUH) koji su tijekom vikenda od predsjednika Republike i predsjednika Vlade zatražili sprječavanje eksperimentiranja s hrvatskim građanima starije dobi. Njima se pridružila i Stranka umirovljenika (SU) koja Stožeru i Vladi sugerira da bi se stariji trebali cijepiti s cjepivima koja imaju potvrđenu učinkovitost veću od 90 posto.

HSU: Ne radite pokusne kuniće od umirovljenika

Sada se još oglasila i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) koja eksplicitno poziva Vladu RH i Stožer da odustanu od cijepljenja starijih osoba cjepivom AstraZeneca te da nabave sigurnije cjepivo.

“Države koje poštuju svoje starije sugrađane poput Francuske, Njemačke, Italije, Švedske i Poljska ne preporučuju upotrebu ovog cjepiva za starije osobe (55/60/65+), a Hrvatska je donijela odluku da će započeti s procjepljivanjem njime danas!

Predlažemo kupnju drugog, sigurnog cjepiva koje postoji na tržištu dok se ne istraži djelovanje AstraZenece na osobe starije od 55 godina, čiji je broj u kliničkim ispitivanjima cjepiva bio nedovoljno zastupljen  da bi se mogla potvrditi njegova sigurnost”, poručuju iz HSU-a.

Kritizirali su i gostovanje Alemke Markotić u dnevniku jedne nacionalne kuće i zaključuju kako se njeno objašnjenje svodi na “bolje išta nego ništa”:

Sindikat i Matica umirovljenika vlastima: "Zaustavite cijepljenje starijih AstraZenecom"

“HSU apelira na gospodu iz Stožera civilne zaštite da u ovoj teškoj situaciji pokažu bar malo poštovanja prema onima koji su im omogućili ugodan život i šalje im poruku da nemaju pravo prijetiti da ako se ne cijepimo ovim nepouzdanim cjepivom, pitanje je kada ćemo doći na red (…)

Ne dozvolimo još jednu ugrozu već ugroženih građana RH i ne radimo pokusne kuniće od umirovljenika koji su prvi na redu za cijepljenje”, poručuju iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Dodatni problem s cjepivom

AstraZenecino cjepivo ima svojih prednosti i mana. Prednosti su brži transport, ne treba ga se čuvati u posebnim uvjetima na niskim temperaturama (dobar je i običan frižider). S druge strane, podaci o učinkovitosti kod starijih vrte se oko 60 posto, piše slobodnadalmacija.hr. Dodatno, iz AstraZenece su nedavno poručili kako njihovo cjepivo možda nije toliko efikasno protiv novih sojeva koronavirusa.

Specijalist infektologije i interne medicine prof.dr.sc. Andrej Trampuž također smatra da su druga cjepiva bolja opcija za starije građane. Evo što je rekao govoreći o AstraZenecinom cjepivu:

kruno capak
Capak: "Sutra stiže AstraZenecino cjepivo, u Hrvatskoj će se njime cijepiti i stariji"

“Kod mlađih od 65 godina je učinkovitost ovog cjepiva oko 80-90 posto. Stoga, ako stariji od 65 godina imaju mogućnost birati između standardnog cjepiva kakvo je AstraZeneca i cjepiva dobivenog na bazi mRNK tehnologije (Pfizer, Moderna), trebaju odabrati mRNK cjepivo”, smatra Trampuž.

Kako je u Hrvatskoj cjepivo AstraZenecom krenulo, postoji još jedan neugodan podatak. Između prve i druge doze umirovljenici će se načekati gotovo tri mjeseca!

Treba li i kada krenuti s popuštanjem epidemioloških mjera?

Umirovljenici ujedinjeni protiv AstraZenece: “Nemojmo od starijih raditi pokusne kuniće!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap