Ministar Pavić odbio preuzeti krivicu ako sindikati sruše mirovinsku reformu

Jasmina Grgurić
23. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Da je Marko Pavić dobro radio svoj posao na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ne bi bio smijenjen. Ipak, nagrađen je novom funkcijom, a ostaje i pitanje tko će preuzeti odgovornost za mirovinsku reformu kojoj prijeti rušenje referendumskom inicijativom sindikata.

Marko Pavić (Snimak zaslona/Youtube)

Gostujući u Dnevniku Nove TV, donedavni ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić pokušao je izbjeći preuzimanje odgovornosti za mirovinsku reformu. Na pitanje tko će biti kriv, on, njegov nasljednik Josip Aladrović ili premijer, krenuo je s pohvalama na račun vlasti.

Apsolutna pobjeda premijera Plenkovića?

“Prvo čestitam ministru Aladroviću na povjerenju koje je dobio od Hrvatskog sabora. Ovo što smo imali u petak apsolutna je pobjeda predsjednika Plenkovića. Pokazali smo stabilnost, sigurnost u broju ruku koje imamo u Saboru. Na ministru Aladroviću bit će da odradi posao s mirovinskom. Ali mislim da je on to apsolutno sposoban napraviti. On je vodio Zavod za mirovinsko osiguranje, od 44 milijarde kuna proračuna koje je moje ministarstvo imalo, on je vodio 40 milijardi kuna proračuna i vjerujem da će uspješno nastaviti” – rekao je Pavić.

Ipak, dodao je da je novi ministar već pozvao sindikate na pregovore te da je na Saboru da isto tako preispita ustavnost referendumskih zahtjeva pa će se dalje vidjeti što će biti.

Ako do referenduma ipak dođe, a mirovinska reforma padne, ostavku, kako se čini, na novoj funkciji kao ministar regionalnog razvoja i EU fondova ne planira dati.

Mirovinska reforma nije samo rad do 67.

“Htio bih istaknuti da se cijela mirovinska reforma svela na 67 godina. 67 godina je u zakonodavstvu Hrvatske već od 2014. godine kada je prethodna Vlada s ministrom Mrsićem to uvela. Mi smo samo to pomaknuli na pet godina ranije. Trebali smo i više, ali u pregovorima sa sindikatima smo došli do toga. Zanemaruje se puno toga pozitivnog što je bilo u mirovinskoj reformi, što nije bilo toliko vidljivo. Prvenstveno, ove godine tri tisuće žena bi ostale bez 100 eura, imale bi manje mirovine samo zato što su rođene 1961., 1962. ili mlađe” – opravdavao se Pavić u Dnevniku Nove TV.

Lopticu je za kraj još jednom prebacio na novog ministra, rekavši kako je na njemu da riješi situaciju s nadolazećim referendumom.

Također, pojasnio je kako smatra da je u Vladi zadržan zato što je kao ministar rada i mirovinskog sustava dobro raspolagao sredstvima iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg je povučeno dvije milijarde kuna. No, pritom nije spomenuo da je veći dio tog iznosa namijenjen upravo projektu “Zaželi” koji je zapeo u provedbi. Ipak, nije objasnio zašto je, kada je već tako dobro radio svoj posao, uopće smijenjen.