Prvi veliki test novog ministra: Uvođenje nacionalne mirovine

Josip Mihaljević
22. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

U travnju smo pisali kako bi  do kraja godine Ministarstvo rada i mirovinskog sustava trebalo razraditi detalje za uvođenje nacionalne mirovine. To će biti mirovina za one građane koji nisu skupili 15 godina potrebnog staža. Prema dokumentima ministarstva – za pitanje nacionalne mirovine predviđena su posljednja tri mjeseca ove godine, a u strateškom planu Ministarstva spominje se za razdoblje od 2019.-2021.

Josip Alardović

Josip Alardović – ministar rada i mirovinskog sustava

O nacionalnoj mirovini se dugo vremena priča, a upravo uvođenje nacionalne mirovine bi mogao biti projekt koji će obilježiti preostalih godinu i pol dana novog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića.

Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika godinama se preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe zalaže za uvođenje nacionalne mirovine. Tako je nacionalna mirovina ušla u pojedine dokumente MRMS-a. Iz Strateškog plana Ministarstva za razdoblje od 2019. – 2021. nacionalnu mirovinu refiniraju ovako:

Petrović: Nacionalna mirovina se uvodi u 2020. godini

Ministarstvo će do kraja godine razraditi detalje nacionalne mirovine za one bez dovoljno staža

Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika zalaže se za uvođenje nacionalne mirovine još od Račanovog mandata, piše direktno.hr.

“Umirovljeničke udruge poticale su uvođenje nacionalne mirovine još za vrijeme Vlade Ivice Račana i uspjeli smo da postane sastavni dio spomenute Strategije. I sada dolazi novi ministar i njemu će biti u interesu da se to realizira i to će mu svakako biti svojevrsni izazov”, kaže Petrović.

Početkom srpnja na 13. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe su donijeli program prema kojem se nacionalna mirovina svakako uvodi, i to 2020. godine. A već ove jeseni počet će raditi na modelu i kriterijima:

“Problem je što je Strategiju izradilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a kao realizator je navedeno Ministarstvo rada, iako isplata nacionalne mirovine mora ići iz državnog proračuna; ona ne smije biti na teret mirovina stečenih radom, odnosno iz doprinosa”, tvrdi Petrović.

Predlažu da nacionalna mirovina ne bude niža od 35 posto bruto minimalne plaće, a također traže da se uz nju uvede i minimalna mirovina koja bi trebala iznositi najmanje 45 posto od bruto minimalne plaće.

Drugim riječima, nacionalna mirovina bi iznosila 1.312,50 kuna. A plan je dodatno ju vezati uz rast minimalne bruto plaće, pa bi i ona rasla kako bi rasle i plaće.

“Sve ćemo to na sjednici Nacionalnog vijeća u jesen predstaviti ministru Aladroviću koji je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje i pokazao se kao dosta kvalitetna i ambiciozna mlada osoba”, kazala je.

Bejaković: “Tko će uplaćivati doprinose ako će ionako dobivati mirovinu?”

Za buduću umirovljenicu Vesnu bez 15 godina staža nacionalna mirovina jedino je rješenje

Predrag Bejaković s Ekonomskog instituta u načelu podržava uvoženje nacionalne mirovine, iako pretpostavlja da bi i ona stvorila određene probleme.

U jednoj analizi koju je napravio za Ministarstvo rada i socijalne skrbi došao je do brojke između 30-40 tisuća koji bi bili kandidati za nacionalnu mirovinu. Čak 95 posto njih su žene.

U svojoj analizi je došao i do neki izračuna. Kada bi se uzelo samo 27.650 osoba koje žive same ili u kućanstvima u kojima nitko ne prima mirovinu – nacionalna mirovine samo za njih u iznosu od okruglih 1.000 kuna koštala bi 331 milijuna kuna godišnje. S druge strane, smanjio bi se broj ljudi koji koristi socijalnu pomoć pa bi trošak bio puno manji od navedene brojke.

“Tko će uplaćivati doprinose ako će ionako dobivati mirovinu?”, pita se Bejaković.

Tvrdi da nacionalna mirovina ne smije narušiti pravednost mirovinskog sustava. Lako bi se moglo dogoditi da netko tko je radio 16, a netko drugi samo 10 godina – dobiju mirovinu u razlici od 50-ak kuna.

 

Prvi veliki test novog ministra: Uvođenje nacionalne mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap