Ministar Pavić: Dodatak od 27 posto riješit ćemo cjelovito, nitko neće biti zakinut

Jasmina Grgurić Zanze
26. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Nakon jučerašnjeg prosvjeda Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji su na Markovu trgu upozorili na sve duži rad, ukidanje beneficiranog staža i dodatnu penalizaciju prijevremenog umirovljenja, oglasio se i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Ministar je otkrio neke dosad nepoznate detalje iz nadolazeće mirovinske reforme, no nije rekao koje će se godine uvesti rad do 67. te kolika će biti penalizacija za prijevremeno umirovljenje.

Snimak zaslona/RTL Direkt

Popularni voditelj Zoran Šprajc ugostio je sinoć u RTL Direktu zbog mirovinske reforme nešto manje popularnog ministra Marka Pavića.

“Nikako se neće desiti situacija da ćemo ići s posla na groblje, da će se raditi do iznemoglosti. Već sada oni koji ulaze rano na tržište rada i ostvare 40 godina radnog staža mogu ići ranije, sa 60 godina i taj institut dugotrajnog staža ćemo ostaviti” – rekao je na samom početku ministar rada i mirovinskog sustava.

Beneficirani staž i stjuardesama

Pavić je i ovom prigodom naglasio da je samo 19 posto hrvatskih umirovljenika odradilo puni staž. Cilj reforme je, ističe, da imamo dulji staž i veći broj zaposlenih i kako kaže, drago im je radi mirovinske reforme da raste broj zaposlenih. Što se tiče same mirovine, upravo tu im je ključ demografska obnova i broj zaposlenih gdje imamo na jednog umirovljenika 1,19 zaposlenih.

Javni skup sindikata: Lijek za oporavak mirovinskog sustava je povećanje plaća i sigurni poslovi

Što se instituta beneficiranog radnog staža tiče, ministar je jučer uslijed prosvjeda Nezavisnih hrvatskih sindikata više puta ponovio da će ga primjerice baletanima zadržati, a u njega će ući i neka nova zanimanja, među njima i stjuardese koje su to zahtijevale. A tu je i pitanje medicine rada, za hitnu pomoć koja je bila aktualna tema, no rekli su im da prvo naprave studiju.

Ministar nije odgovorio precizno od kada će se uvesti obveza rada do 67. godine. No, Šprajc nije zaboravio pa je pitanje ponovio, na što je Pavić rekao da će cjelovitu mirovinsku reformu dogovoriti za socijalnim partnerima. Ipak, kazao je kako će se s tim početi ranije, jer je i preporuka Europske komisije zadnjih godina da to ubrzamo. Također, žene će se i dalje nastaviti postupno izjednačavati s muškarcima i nakon toga će zajedno raditi do 67 godina po postojećem zakonu. A bit će i penalizacije za prijevremene umirovljenike, no ministar ni tu nije želio otkriti detalje.

Drugostupaši neće imati manju mirovinu

Najvažnije pitanje je pak što će biti sa dodatkom od 27 posto, a na probleme s drugim mirovinskim stupom početkom tjedna je iznova upozorio Sindikat umirovljenika.

“Dodatak od 27 posto riješit ćemo cjelovito, nitko neće biti zakinut, ni oni iz drugog stupa, uvest ćemo ga ponovo od 1.1. 2019. godine. Idemo u sustav jačanja i drugog i trećeg stupa, još razgovaramo o različitim modelima. Moj prijedlog će biti da idemo u povećanje postotka doprinosa koje uplaćujemo u drugi mirovinski stup kako bismo osvijestili pitanje štednje. 96 posto građana ne izabire svoj mirovinski stup, a u trećem stupu jako je malo novca. On je najbolja štednja i trebamo ga bolje promovirati. Subvencija države za njega iznosi 750 kuna” – zaključio je ministar Marko Pavić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap