Javni skup sindikata: Lijek za oporavak mirovinskog sustava je povećanje plaća i sigurni poslovi

Jasmina Grgurić Zanze
25. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatski nezavisni sindikati danas su na Markovu trgu u Zagrebu održali javni skup kojim su upozorili na neprihvatljivost produljenja radnog vijeka do 67. godine života, dodatnu penalizaciju prijevremenog umirovljenja i izmjene poslova s beneficiranim radnim stažom, ali i ostale stavke koju sadrži nadolazeća mirovinska reforma.

Nezavisni hrvatski sindikati održali prosvjed na Markovu trgu Snimak zaslona/Youtube

“Razlog zbog kojeg smo se okupili jest najavljena mirovinska reforma. Želim se zahvaliti vama iz sredstava javnog priopćavanja koji ste na vrijeme počeli u javnosti iznositi sve ono što se priprema hrvatskim građanima kada je riječ o mirovinskoj reformi. Mladi ljudi će 2030. i neke biti u inozemstvu jer u Hrvatskoj ne vide svoju budućnost, a oni koji ovdje ostanu, morat će raditi do iznemoglosti jer neće biti za njihove mirovine. Ali, ako pri tome misle da će za mirovine nešto uštedjeti na način da počnu uvoziti stranu radnu snagu, ni oni neće imati interesa za to. Već i sada se vidi, 31.000 su najavili za ovu godinu, rade se sporazumi s Ukrajincima. Tko će to zamijeniti hrvatskim građanima? – poručio je s Markova trga danas predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, Krešimir Sever.

Donijeli pomagala za kretanje

Javni skup upozorenja pod nazivom „Rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav ili Hrvatska 2030. i neke: Mladi u inozemstvu, a preostali rade do iznemoglosti“ organiziran je uoči prihvaćanja Nacionalnog programa reformi kojeg bi Vlada trebala usvojiti na sutrašnjoj sjednici, 26. travnja te ga potom dostaviti Europskoj komisiji.

“Nismo bez razloga ovdje donijeli pomagala koja služe starijim ljudima za kretanje. Bez imalo karikiranja, ako se radni vijek produži do 67 godina, to je budućnost hrvatskih radnika pred kraj radnog vijeka. Kako će se kretati po skelama, uz stube, kako će raznositi poštu?!” – pitao je Sever.

Hrvatski građani ne mogu raditi do 67 godina. Nije pitanje mogu li ili ne mogu skraćivati prijelazno razdoblje, nego je pitanje zašto to rade. Upravo su razne vlade svojim politikama istjerale mlade ljude iz zemlje – pišu Hrvatski nezavisni sindikati.

Opravdajte povjerenje građana!

Za kraj su uputili vrlo jasnu poruku, rekavši svoje glasno “NE”.

“Ne produljenju radnog vijeka i ne povećanoj penalizaciji. Hrvatski radnici koji idu u prijevremenu mirovinu imaju trajnu kaznu do 20 posto mirovine. Kažu da moraju demotivirati ljude da odlaze u prijevremenu mirovnu. Pa nisu oni svojom voljom otišli! Lijek za oporavak mirovinskog sustava je povećanje plaća i sigurni poslovi. Ovdje ste jer su vam građani dali povjerenje, izvolite ga opravdati” – poručio je Sever političarima koji sjede na Markovu trgu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap