[ANKETA] Treba li ‘ministar umirovljenika’ Josip Aladrović otići iz Vlade?

Jasmina Grgurić Zanze
21. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Uhićeni ministar graditeljstva Darko Horvat razriješen je na vlastiti zahtjev, dok je svoj mandat na raspolaganje stavio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Među USKOK-ovim okrivljenicima je i Tomislav Tolušić kao bivši ministar poljoprivrede. Neizvjesna ostaje funkcija ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josipa Aladrovića.

ministar josip aladrović

Ministra Josipa Aladrovića ugostili smo u našem podcastu. | foto: srednja.hr

Koja je sudbina ministra radnika i umirovljenika, Josipa Aladrovića? Njegovo se ime u subotu našlo među USKOK-ovim okrivljenicima, premda u njegovu slučaju postoji najviše nepoznanica. Uhićeni ministar Darko Horvat sam je tražio svoju smjenu, a mandat na raspolaganje stavio je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Tomislav Tolušić više nije na funkciji pa je iznad Aladrovića trenutno najviše upitnika.

Mladi 36-godišnji ministar koji je po zanimanju diplomirani ekonomist uživa prilične simpatije javnosti. S obzirom da mu je uz dva najveća resora, rada i mirovinskog sustava, dodan i vrlo senzibilan treći koji je ranije imao vlastito ministarstvo – socijalna skrb, ne može se reći da se Josip Aladrović ne snalazi dobro.

aladrović josip
Aladrović i još tri ministra na udaru Uskoka: Zapošljavali preko veze?

On se, naime, uhvatio u koštac s aktualnom reformom mirovinskog sustava, gdje nas čeka još mnogo izmjena, među kojima i uvođenje obiteljskog dodatka na mirovinu, ali i reformom socijalne skrbi gdje je odlučno krenuo u “čistku” manjkava rada domova za starije i nemoćne osobe. Umirovljenima su za njegova mandata rasle mirovine, povećan je cenzus za besplatno dopunsko, uvedena je nacionalna naknada za starije te usklađivanje cenzusa. Nastavljena je realizacija projekta “Zaželi”, minimalna plaća rasla je najviše u njegovu mandatu…

Mogao bi Aladrović štošta dobroga upisati u svojih tek nešto više od pola mandata. No, na ministarsku funkciju stigao je s određenom “prtljagom” iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, gdje je bio ravnatelj. Upravo mu se tamošnje šefovanje stavlja kao krimen, jer je navodno zapošljavao preko veze, što tek treba dokazati.

Prema najnovijim informacijama, on nije obuhvaćen istragom kao Horvat i Milošević, nego istražnim radnjama zbog dva nezakonita zapošljavanja u HZMO-u 2018. godine. Sumnjiči ga se da je zaposlio dvije osobe, jednu upravo na zahtjev ministra Darka Horvata, a drugu na zahtjev Ane Mandac, Horvatove pomoćnice.

Koliko god bila minorna, stigma je bačena pa se postavlja pitanje treba li ministar Josip Aladrović otići iz Vlade.

Treba li ministar Josip Aladrović otići iz Vlade?

[ANKETA] Treba li ‘ministar umirovljenika’ Josip Aladrović otići iz Vlade?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap