Ministar Aladrović: “Ukinuti povlaštene mirovine? Nećemo ih ukidati, ali…”

Jasmina Grgurić Zanze
10. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović uoči današnje sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara o štrajku u školama zbog plaća i poziciji HNS-a unutar vladajuće koalicije, pri čemu je kazao da na ultimatume i ucjene ne pristaju. Također, upitan je o povlaštenim mirovinama i sve većem broju onih braniteljskih.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

“To smo već komunicirali bezbroj puta. Brojke ovise s koje strane se gledaju, odnosno gledaju li se prosječne mirovine, pojedine skupine ili kumulativan broj. Možemo to promatrati s različitih razina. Ono što komuniciramo cijelo vrijeme i što je činjenica je da sada uređujemo opći sustav mirovina, a nakon toga će na red doći svi posebni propisi” – rekao je danas uoči sjednice Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Na pitanje postoji li opcija da se povlaštene mirovine ukinu, ministar je nastavio:

“Ukinuti povlaštene mirovine? Naravno da ne postoji varijanta da se ukidaju mirovine za 175.000 građana, koje su uređene posebnim propisima i koje je donio Sabor. To nije jednostrana odluka koja je u ovom trenutku nastala, već je dugi niz godina na snazi. Naravno da se one ne mogu ukinuti i nećemo ih ukidati, ali…” – pojasnio je Aladrović.

Što je želio reći iza ali teško je reći jer su ga novinari prekinuli dodatnim pitanjem o izdvajanju povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava. Pretpostavka je da je mislio reći kako će se raditi njihova revizija, koju je još lani najavio i bivši ministar Marko Pavić.

“One su izdvojene iz mirovinskog sustava. Cijelo vrijeme komuniciramo da se mirovine prema posebnim propisima isplaćuju iz općih prihoda proračuna. One su izdvojene iz doprinosa, jedino što njihova tehnička provedba ide kroz Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. One su već izdvojene. Siguran sam da se slažete da nam ne treba još jedan zavod koji bi se bavio samo tim problemom” – zaključio je ministar Josip Aladrović.

Ministar Aladrović: “Ukinuti povlaštene mirovine? Nećemo ih ukidati, ali…”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap