Ministar Pavić za iduću godinu najavio “analizu i korekciju mirovina po posebnim propisima”

Josip Mihaljević
29. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Trenutačna manjkavost mirovinskog sustava je nedostatak 17 milijardi kuna godišnje za isplatu mirovina. Svake godine, taj novac se umjesto iz mirovinskog sustava mora krpati novcem državnog proračuna, kako bi svima mirovine stizale na vrijeme. Značajan dio od tih 17 milijardi kuna odlazi na mirovine po posebnim propisima, a ministar Pavić je za iduću godinu najavio analizu i korekciju tog sustava.

marko pavić

Foto: Marko Pavić u Saboru

U četvrtak se u sabornici čitavi dan raspravljalo o nadolazećoj mirovinskoj reformi. Prvi dio dana prošao je u koliko-toliko burnoj raspravi, dok je popodnevni dio obilježen neaktivnošću i odsutnošću saborskih zastupnika.

Upravo u tom prvom dijelu ministar Marko Pavić dao je najviše konkretnih odgovora, iako je tu bilo i nepotrebnog politikanstva i izbjegavanja odgovora. Tako se ministar u replikama oporbenim zastupnicima koristio ovim zgodnim fasciklom u kojem je imao pripremljene, uvjetno rečeno, odgovore na njihova pitanja.

Stevo Culej dobio odgovor na pitanje o povlaštenim mirovinama

Pavić je nekoliko dana prije rasprave u jednom intervjuu rekao kako u Hrvatskoj mirovinu prima 13.000 pripadnika ili nasljednika iz NOR-a, rata koji je završio prije 75 godina.

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej je na tragu ove informacije postavio pitanje ministru Paviću, a odgovor nije dobio iz fascikla, nego iz glave.

Culeja je zanimalo zašto je broj mirovina iz NOR-a toliko velik, a spomenuo je i slučaj da se određenim policajcima SAO Krajine, ljudima koji su rušili Vukovar, priznajemo radni staž i isplaćujemo mirovine. Culej je zatim tražio da se provede analiza, ali i lustracija.

Pavić: Iduće godine analiza i korekcija mirovina po posebnim propisima

Ministar Pavić dao je kratak odgovor:

“Sljedeće godine ćemo napraviti analizu, ove godine smo se dotakli općeg sustava. U tim mirovinama po posebnim propisima ima različitih kategorija, a za svaku nepravilnost nas izvijestite da se korigiraju”, odgovorio je Pavić Culeju.

Na tragu je to već prijašnjih najava o tome kako se ovom reformom prvo uređuje opći sustav mirovina, da bi se “u sljedećem ciklusu” moglo otvoriti i pitanje mirovina po posebnim propisima. Prema ovim riječima, to bi trebalo biti već iduće godine.

Ipak, neće se u mirovinskom sustavu puno toga uštedjeti analizom i korekcijom mirovina po posebnim propisima. Moguće je da će se ispraviti nepravilnosti poput ovog slučaja o kojem je Stevo Culej pričao, ali do značajne uštede neće doći.

Podsjetimo samo na još jednu izjavu resornog ministra od prije dva tjedna, u kojoj praktiči govori da se mirovine po posebnim propisima neće dirati:

“Ne bih to nazivao povlaštenim mirovinama jer su to mirovine po posebnim propisima. Moramo reći da većina korisnika mirovine po posebnim propisima ima dio staža ostvaren iz rada kada su im se uplaćivali obvezni doprinosi. Osim toga, kada jednom nekome date pravo, to pravo ne možete mu oduzeti“, kazao je Pavić.

Ministar Pavić za iduću godinu najavio “analizu i korekciju mirovina po posebnim propisima”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap