Međimurac je napravio posebna električna invalidska kolica koja će mnogima promijeniti život

Ana Kanazir
21. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Kristijan Švenda iz međimurskog Čehovca je stopostotni invalid i često nailazi na mnoge prepreke s kolicima. Upravo zato je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i dizajnirati posebna električna invalidska kolica koja se prilagođavaju situaciji.

Kristijan Švenda

Kristijan Švenda | foto: Screenshot HRT

Glavni problem je vidio kod dolaska na bazen, odnosno tijekom boravka u lokalnim toplicama, kada nije mogao ništa napraviti bez pomoći drugih. Odmah je znao da nešto mora napraviti i bacio se na posao.

Veliki dio osoba s invaliditetom će ostati bez pomagala zbog jedne odluke HZZO-a, a među njima i dio umirovljenika

Kolica se pretvaraju u ležaljku

Kristijan Švenda je u invalidskim kolicima završio nakon automobilske nesreće, a sada je odlučio napraviti električna multifunkcionalna kolica. Ova kolica se lako prenamijene u ležaljku, bez pomoći asistenta, a sve radi elektromotor.

– Dolaskom na bazene vidio sam da ne mogu funkcionirati bez pomoći, pretraživao sam da li postoje kolica s kojima mogu u bazen sam, vidio sam da nema i tako je počelo, rekao je Kristijan za HRT.

Radio je u brodogradilištu pa se sada nije prvi puta susreo s projektiranjem. Idejni projekt je završen, a sada se čekaju daljnji postupci.

– Prvo se mora proći postupak patentiranja kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji traje malo duže ali kada to bude riješeno onda je sve spremno za nastavak projekta, izjavio je Alen Švenda, odvjetnik.

invalidska

Invalidska kolica | Screenshot HRT

Ima podršku političara

Međimurski župan također vjeruje u njegov proizvod i vjeruje kako će krenuti u proizvodnju. Ipak da bi se ova posebna kolica pronašla na listi HZZO-a potrebno je proći strožu proceduru. Također, zbog jedne odluke HZZO-a se javljaju problemi s invalidskim pomagalima koji mogu postati nedostupni, o čemu smo pisali ovdje.

– Ja nisam vidjela da se ovako nešto može uvesti, možda postoji ali nisam vidjela, postoje kolica za plažu, postoje ona elektromotorna, ali ona su strašno teška, kazala je Ljubica Lukačić, saborska zastupnica za HRT.

Kristijan Švenda
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap